Farklılığım Farklı Bakış Açısıyla Yaklaşmak

Farklılığım Farklı Bakış Açısıyla Yaklaşmak Farklılığım Farklı Bakış Açısıyla Yaklaşmak

Q&A Eğitim&Danışmanlık Genel Müdürü Dr. Ozan Batıgün Danışmanlık ve Gayrimenkul sektöründe verdiği hizmetleri Klass’a anlattı...

Q&A Eğitim & Danışmanlık Genel Müdürü Dr. Ozan Batıgün tıp ve iş dünyasındaki başarısını daha sonra gayrimenkul sektörüne taşıyarak bugün sayısız kişiye gayrimenkul danışmanlık şirketi ile hizmet veriyor. Kurumsal firmalara stratejik yönetim danışmanlığı veren, iş dünyasının saygın dergilerinde köşe yazıları yazan ve başta sosyal yaşam dünyasının önde gelen ailelerine olmak üzere kişilere köşk, yalı, malikane, konsept konutlar, arsa ve ticari mülkler ile ilgili hizmet veren Q&A Eğitim & Danışmanlık Genel Müdürü Dr. Ozan Batıgün kendisini ve farklılığını “Farklı bakış açısı ile yaklaşmak” olarak özetliyor. Q&A Eğitim & Danışmanlık Genel Müdürü Dr. Ozan Batıgün, danışmanlık ve gayrimenkul sektöründe verdiği hizmetleri, kendisini başarıya götüren sırları ve çalışma prensiplerini Klass okurları için anlattı.

 

Bildiğimiz kadarıyla iki farklı işiniz var, kurumsal firmalara stratejik yönetim danışmanlığı yapıyorsunuz, iş dünyasının dergilerinde köşe yazarısınız aynı zamanda da İstanbul ve Bodrum’da yer alan pek çok değerli arsa, rezidans, köşk, yalı gibi özel gayrimenkulleri pazarlıyorsunuz. İki farklı alanda olmanın zorlukları ya da getirileri oluyor mu?

Açıkçası önceki profesyonel iş hayatında yaşadıklarımın, öğretilerimin bana çok şey kattığına inanıyorum. Yurt içi ve yurt dışında Stratejik Yönetim Danışmanlığım sırasında farklı kültürler ve insan profilleri ile tanıştım, konuşmaktan çok dinlemek, gözlemlemek ve soru sormanın yararını gördüm. Ayrıca güncel kalmak, iş hayatının gelişimsel trendlerini izlemek, bu alandaki tüm yayınları okumak haftada 2-3 konferans vererek şirketlere anlatmak hem maddi-manevi tatmin hem de danışılmak saygınlık görmek bir ihtiyaç diye yorumluyorum. Gayrimenkul işim ise farklı bir pencere… Yönetim Danışmanlığı yaptığım firmaların üst düzey kitleleri rezidanslarımla ilgileniyor ancak köşk, yalı ve arsa alıcıları genelde sosyal yaşam dünyası kökenli aileler oluyor. Şu ana kadar, iki iş alanımın birbirine çakıştığına dair analitik bir yorum yapamam ancak danışmanlığın sağladığı yetkinliklerin yatırımcılar ve sosyal yaşam dünyasında hızlı bir kabul görme sağladığını yadsıyamam.

 

“KENDİMİN FIRSAT OLARAK DEĞERLENDİRMEDİĞİ BİR ŞEYİ BAŞKALARINA NASIL öNEREBİLİRİM”

O zaman sırayla soralım; gayrimenkulde neyi farklı yapıyorsunuz ki bu kadar kısa sürede tanınarak sosyal yaşam dünyasındaki ünlü isimlerin ve iş adamlarının çalışmak istediği kişi haline geldiniz?

Farklı yaptığım sadece iki konu olduğunu düşünüyorum. Birincisi dürüst ve açık sözlü olmak, bundan hiçbir koşulda ödün vermemek. Ne yazık gayrimenkul dünyasının bu alanda kötü bir repütasyonu olduğuna inanıyorum ve amacım da bu konumlanmadan çok net bir şekilde kendimi soyutlamak. İkincisi ise artık yatırım işinin bir matematik tablosu olduğunu yatırımcılarıma anlatmak. örneğin bir otelin satış bedelini hesaplarken yüksek sezon – düşük sezon fiyatları, doluluk oranı, restaurant ve toplantı salonu kapasiteleri, spa ve barı gibi tüm parametreleri formülize edip bir rakam çıkarıyoruz. Mal sahibi bunun üzerinde bir bedel istiyorsa da biz satmayalım diyorum. Kendimin fırsat olarak değerlendirmediği bir şeyi başkalarına nasıl önerebilirim.

 

“FARKLILIĞIM FARKLI BAKIŞ AçISI İLE YAKLAŞMAK”

70’e yakın yerli yabancı firma sizi tercih ediyor. Yönetim danışmanlığındaki farklılığınızı açıklayabilir misiniz?

Burada çok basit bir yanıtım olacak: ‘Farklı bakış açısı ile yaklaşmak.’ Hani Amerikalılar der ya ‘Thinking out of the box’. Alınabilir riskleri hesaplayarak yapılmayanı yapmak. Yenilikçi ve lider olmak, lider gibi davranmak…

 

İşinizi en çok etkileyen konular nelerdir ve nasıl önlemler alıyorsunuz?

Kur dengesizlikleri özellikle yönetim danışmanlığı alanında en büyük sorun. çünkü böyle dönemlerde firmalar içine kapanıyor. Oysa kriz zamanlarında büyümek için agresif projeler yapan firmalar krizlerden en karlı çıkanlardır. Gayrimenkulde ise siyasi dalgalanmalar, terör, savaş tehditleri büyük sorun. Böyle zamanlarda reklam ve pazarlamaya ağırlık vererek piyasada farklılaşmaya çalışıyoruz.

 

Bu kadar çok çalışırken motivasyonunuzu enerjinizi nasıl sağlıyorsunuz?

İnsanoğlu başarılı oldukça, takdir edilip saygı gördükçe bunu daha da çok arzuluyor. Onun dışında çok sevdiğim keyifli bir arkadaş grubum var. Haftada 2-3 gün buluşuyoruz. Ayrıca konferanslar, konuşmalar, gayrimenkul projeleri, arsalar, danışmanlık, dostlar ve aile derken 24 saat insana yetmiyor. örneğin bu kış direnç düşüklüğünden hastaneye yattım. İnsan hem kendisi hem de ailesi için hep daha iyi yarınlar istiyor ama anı da yaşamak lazım diye düşünüyorum.

 

Fotoğraf: Mertcan Alşahin

Mekan: Movenpick Hotel İstanbul Golden Horn