Kalitesi ve tasarımlarıyla dünyanın en iyi 5 kaşmir üreticisinden biri olarak kabul edilen Gobi, kaşmirin hammaddesinden son satış noktasına kadar tüm aşamaların yüzde yüzünü işleyen marka olma özelliği taşıyor. Kaşmirin anavatanı olarak sayılan, en iyi kaşmirin elde edildiği nokta olarak bilinen Moğolistan’da üretilen Gobi, Türkiye’deki satış noktalarıyla da tutkunlarıyla buluşuyor. Gobi markasını Türklerle tanıştıran Gobi Mongolian Cashmere Türkiye Distribütörü Mustafa Gür, eski Türklerde çok sık kullanılan kaşmire Gobi ile birlikte ilginin arttığını belirtti. ürünlerinde yüzde yüz saf kaşmirin kullanıldığının altını çizen Mustafa Gür, kaşmir hakkında bilinmeyenleri ve Gobi markasının özelliklerini Klass’a anlattı.
Mustafa Bey, Gobi Cashmere Türkiye’de kaşmir alanında önemli markalardan bir tanesi. öncelikle Gobi ile nasıl tanıştınız ve bu özel markayı ülkemize getirmeye nasıl karar verdiniz?
Biz Moğolistan’da inşaat işleri yapıyoruz. Gobi markasıyla Moğolistan’a inşaat projeleri için gittiğimizde tanıştık. Gidip gelirken kendimize ve yakınlarımıza kaşmir ürünler getiriyorduk. Baktık ki Türkiye’de böyle bir oluşum ve bu kalitede ürünler yoktu. Bu kaliteyi ve ürünleri Türkiye’ye getirmenin doğru bir hareket olabileceğini düşündük ve bundan dolayı da bu markayı Türkiye’ye getirdik.
Gobi Cashmere’nin özelikleri ve farkları nelerdir?
1981 yılından beri faaliyet gösteren Gobi, kaşmir ürünler üreten yüzde yüz Moğol olan bir firmadır. Dünyanın 30 ülkesinde 70 tane mağazası bulunuyor. Kaşmirin hammaddesi de Moğolistan’dan geliyor. Dünyanın en iyi kaşmir keçileri zaten Moğol dağlarında yetişir. Gobi aynı zamanda dünyadaki kaşmir ihtiyacının yüzde 65’ini karşılıyor. ürünlere değinmek gerekirse Gobi’de kullanılan kaşmirler dağlardaki keçilerden özenle toplandıktan sonra özel doğal sularda yıkanıyor. Organik kaşmirlerimizde hiç boya kullanılmadan doğal olarak müşterilerimize sunuyoruz. Gobi ürünleri yüzde 100 saf kaşmirden üretiliyor. Bizim en büyük farkımız budur diyebilirim. Sadece yazlık ürünlerinde yüzde 30 ipek karışımı var.
“MEDIUM BEDEN KAŞMİR KAZAK YAPILMASI İçİN EN AZ 4-5 TANE KAŞMİR KEçİSİNİN BİRER YILLIK TüYüNüN KULLANILMASI GEREKİYOR”
Peki, Gobi’nin kaşmirleri nasıl elde ediliyor?
Moğolistan’ın -40 derecedeki soğuklarında yaşayan kaşmir keçilerinden elde ediliyor. Kaşmir keçileri dünyada birkaç bölgede yer alıyor ama bu konuda en iyisi iklim şartlarından dolayı Moğolistan bölgesinde yetişenlerdir. Bir kaşmir keçisinden senede 100-150 gram tüy elde ediliyor. örneğin bir medium beden kaşmir kazak yapılması için en az 4-5 tane kaşmir keçisinin birer yıllık tüyünün kullanılması gerekiyor. Bu da kaşmirin altın gibi değerli olmasına sebep oluyor. Kaşmir ürünlerinin bir diğer özelliği de kaşınma veya yanma gibi negatif yanlarının olmamasıdır. Normal kazak giyildiği zaman içinize ayrı olarak bir tişört giymeniz gerekebiliyor. Ama kaşmirlerde böyle bir durum söz konusu değildir. Kaşmir tene uygun olduğu için rahatsız edici bir durum olmuyor ve vücut ısısını da koruyor. Aynı zamanda kaşmir çok sıcak tutar ve çok hafiftir. Kaşmirden üretilmiş bir palto giydiğiniz zaman üstünüzde bir palto değil de çok ince ceket varmış hissi yaratır ama çok da sıcak tutar. Ama bunun dışında insanların bildiği yanlış bir durum var. O da kaşmirin yazın giyilemeyecek olmasıdır. Bizim mağazalarımızda yazın satılan kaşmir tişörtlerimiz de bulunuyor. Bunlar yaz aylarında kullanım için özel olarak yüzde otuz ipek karışımlı ve vücut ısısını koruyan özeliklere sahip olan ürünlerdir. Kaşmiri bilmeyen insanlar bunu yün olarak düşündükleri için yazın giyilemezmiş gibi düşünüyorlar. Ama biz bunları dokuma şekli ve ipek karışımıyla yazın daha kullanışlı bir hale getiriyoruz.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Mart sayısında..