Hale Yıldırım : “Türkiye’nin İlk Ve Tek Dijital Sanat Festivalinin Yanındayız”

Hale Yıldırım : “Türkiye’nin İlk Ve Tek Dijital Sanat Festivalinin Yanındayız” Hale Yıldırım : “Türkiye’nin İlk Ve Tek Dijital Sanat Festivalinin Yanındayız”

Pasha Bank Genel Müdür Vekili Hale Yıldırım, Dijital Dönüşüme Ve Sanata Verdikleri Önemi Klass’a Anlattı  Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgenindeki ticari faaliyetleri artırma misyonu bulunan PASHA Bank, Türkiye’nin ilk ve tek dijital sanat festivali İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin ana sponsoru olmaya devam ediyor. Bu sene bir ilke imza atılarak festivalin ön gösterimi Brüksel ve Milano’da gerçekleştirildi. Yurt dışından da tam not alan festival, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle Mezo Dijital tarafından PASHA Bank ana sponsorluğunda AKM’de hayata geçiyor. PASHA Bank Genel Müdür Vekili Hale Yıldırım, dijital sanatın dünyada 68 milyar dolar büyüklüğe ulaşan sanat pazarından aldığı payı her geçen gün artırdığına ve bu yüzden de dijital sanatı desteklediklerinin altını çiziyor.  


Hale Hanım, PASHA Bank olarak sanata ne zamandan beri katkı sunuyorsunuz?
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın bölgesel güçleri, ülkeler arası kültürel bağları ve çağdaş bakış açılarıyla şekillenen bir vizyonun bankacılığa yansımasıyız. Kurulduğumuz 2015 yılından bu yana fotoğraf, tiyatro gibi alanlarda sanatı ve sanatçıları desteklerken Türkiye’nin ilk ve tek dijital sanat festivalinin oluşumundan bugüne, yani 4 yıldır ana sponsorluğunu üstleniyoruz. Bu sene 4.’sü düzenlenecek İstanbul Dijital Sanat Festivali, 2-5 Mayıs tarihleri arasında ‘’Search Reality” (Gerçekliği Ara) temasıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle Mezo Dijital tarafından PASHA Bank ana sponsorluğunda AKM’de hayata geçiyor.  

“TÜRKİYE DE DİJİTAL SANAT ALANINDA ÖNEMLİ BİR ÇIKIŞ YAKALADI”
Dijital Sanat Festivali’ne katkı vermeye nasıl karar verdiniz?
Dünya dijitalleşiyor. Özellikle pandemiden sonra çok daha uzun sürede gerçekleşecek olan teknolojik ve dijital dönüşüm umulmadık hızla hayata geçti. Hayatın her alanında değişen müşteri beklentileri ve ihtiyaçlarıyla dijital dönüşüm neredeyse zorunluluk haline geldi. Bu dönüşümün en hızlı gerçekleştiği sektörlerin başında da bankacılık geliyor. Biz hem kendi sistemlerimiz ve süreçlerimizde dijital dönüşümü gerçekleştirirken, sanata verdiğimiz önem ve ilgiyi de dijitale kaydırmayı ve dijital dönüşümü her alanda yaşatmayı ve sürdürmeyi hedefledik. PASHA Bank olarak öncelikle dijital sanatın gücüne çok inanıyoruz. Sanatçılar, dijital sanat tekniklerini kullanarak işlerini daha hızlı tamamlayabiliyorlar. Yaratımlarını daha yüksek bir kaliteye ulaştırmak için hem klasik hem de dijital sanat tekniklerini kullanabiliyorlar. Dijital sanat, dünyada 68 milyar dolar büyüklüğe ulaşan sanat pazarından aldığı payı büyütmeye devam ediyor. Türkiye de dijital sanat alanında önemli bir çıkış yakaladı. Birçok sanatçımızın NFT projeleri dünya çapında ses getirirken genç sanatçılarımızın da ürettiği farklı dijital sanat eserleri yoğun ilgi görmeye başladı. Biz de PASHA Bank olarak her geçen gün hem ülkemizde hem de dünyada sanat alanında dijitalleşme artarken, bu alana verdiğimiz destekle sanatçılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.


Bu yılki festivalin teması ne olacak?
‘’Search Reality” (Gerçekliği Ara) temasıyla bu seneki festival, sanal dünyaların gerçeklik kavramıyla nasıl etkileşime girdiğini ve bu etkileşimin insan deneyimini nasıl dönüştürdüğünü keşfetmeyi amaçlıyor. Ulusal ve uluslararası 50 sanatçının dijital eserlerinin sergileneceği festivalin küratörlüğünü Türkiye’nin ilk yapay zekâ küratörü Avind ile birlikte Rahim Ünlü, Julie Walsh, Samed Karagöz ve Niyazi Erdoğan üstleniyor.

Festivalin bu seneki içeriğinden bahsedebilir misiniz?
Festival kapsamında çocuk ve gençlik atölyeleri, paneller, görsel ve işitsel performanslar yer alırken Fransız müzisyen, besteci ve müzik yapımcısı Jean Michel Jarre de dijital sanat eseri “The Eye and I” ile festivalde yer alacak. Festivalde ayrıca Azerbaycan’ın ilk yapay zeka sanatçısı Shusha’nın eserleri sergilenecek. Bunun için de ayrıca heyecanlıyız. Bu yıl festival, sanatın sınırlarını aşan, kimliklerin sanal dünyadaki inşasının gerçek dünyadaki kimlikleri nasıl yansıttığını ve etkilediğini düşünmeye davet eden, insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi derinlemesine inceleyen ve izleyicilere farklı dünyalara açılan kapıları gösteren bir platform olacak. Çocuk ve gençlik atölyelerinde sanatçılarımızla birlikte ileri dönüşüme yönelik sanat eserleri tasarlanacak. Her akşam AKM önünde AV performanslar gerçekleşecek. Küratörlerimizin, sanatçılarımızın ve diğer uzmanların katılacağı dijital ve sanat konulu panellerimiz olacak. Son gün ise çocukları bu yaşlarda teknolojiyle ilgili doğru bilgilendirmek amacıyla Uygur Çocuk Tiyatrosu tarafından Neci’nin Dijital Maceraları-2 isimli tiyatro oyunu sergilenecek. Tüm bu etkinliklere katılım ücretsiz olup sadece ön kayıt yaptırılması yeterli olacak. Görüleceği üzere içinde sadece dijital sanat eserleri değil toplumu bilinçlendirmeye, farkındalık yaratmaya dair çok sayıda etkinlikler mevcut. Geleceğimiz gençlerimiz, çocuklarımız. Bu nedenle başta onlar olmak üzere herkesi teknoloji ile sanatı harmanlayan bu deneyimi yaşamaya davet ediyoruz.

Dijital Sanat Festivali bildiğimiz kadarıyla bu yıl yurt dışında ön gösterimini gerçekleştirdi. Yurt dışından nasıl tepkiler aldınız?
Festivalin ön gösterimi büyükelçilerimizin, konsoloslarımızın, çok sayıda bürokratın ve sanatseverin katılımıyla Brüksel ve Milano’da yapıldı. İlgi oldukça yüksekti ve olumlu geri dönüşler aldık. Açıkçası böyle bir festivalin kuruluşundan bu yana ana sponsoru olduğumuz için çok mutlu ve gururluyuz.