BESA Grup, 50 yıldır çok sayıda projeyi başarılı bir şekilde hayata geçirerek, son 20 yılda konut ve ticari nitelikli birçok inşaatı tamamlayarak, özel sektör ile kamuya ait projelere imza atarak ve kaliteden ödün vermeyerek sektöründe fark yaratıyor. BESA Grup’un tecrübeli ve başarılı Satış ve Pazarlama Koordinatörü Şule Alp, Coranavirüs’ün etkilerinin gayrimenkul sektöründe büyük değişikliklere neden olduğunu ve bu değişikliklerin zaman içerisinde de değişeceğini ve şekilleneceğini söylüyor. Bodrum’a rağbetin daha da arttığını söyleyen ve “Satışlardaki artışın yıl sonuna kadar aynı hızla ilerlemesi karşısında yeni proje geliştirmek kaçınılmaz olacak” diyen BESA Grup Satış ve Pazarlama Koordinatörü Şule Alp ile Coranavirüs nedeniyle gayrimenkul sektöründe yaşanan durumu ve Bodrum’a artan yatırımcı rağbetini konuştuk.
Şule Hanım, Coranavirüs gayrimenkul sektöründe ne gibi değişikliklere neden oldu?
Corona birçok alışkanlığımız gibi gayrimenkul sektöründe pazarlama anlamında birçok değişikliklere sebep oldu. Artık mülkler video, drone ve 360 sanal turlar ile gayrimenkul çekimleri gerçekleştirilerek yatırım yapmak isteyenlere gezdiriliyor. Pandemi ile birlikte emlak sektöründe teknolojik alt yapı ve dijital değişimin önü açılmış oldu. Şirket toplantılarının video konferans ile yapılması, müşterilerin evlerindeyken danışmanların daire içerisinde sunumları yapması, tapu dairelerine gidilmeden web tapu uygulamasından tapu işlemlerinin yapılabilmesi gibi uygulamalarla dijitalin hayatımıza girmesi bizlerin de bakış açısını değiştirdi. Bunun dışında müşterilerin istekleri de bu anlamda değişiklik göstermeye başladı. Kalabalık olmayan butik siteler, bahçe katı daireler, daha geniş balkon, her dairenin kiler odası olması en çok karşılaştığımız talepler. Süreç uzadıkça ve sonrasında home ofis çalışmaları artacağı için çalışma odasının olması şeklinde talepler de değişecektir. Şehir merkezlerinden daha çok doğaya, yakın köylere ve müstakil bahçeli evlere kaçışlar olabilir. Bu değişikliklerin zaman içerisinde de değişeceğini ve zamanla şekilleneceğini düşünüyorum.
“BİRKAç YILDIR YENİ KONUT ARZININ GİDEREK DüŞMESİ DE TALEBİN YüKSELMESİNDE TETİKLEYİCİ OLDU”
Türkiye geneli olarak bakıldığı zaman gayrimenkul sektörü nasıl bir yıl geçiriyor?
Gyoder’in bu ay hazırlamış olduğu raporu incelediğimiz zaman konut satışında geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 23,5’lik artış görülüyor. Rapora göre, 2019 yılının ilk yarısında toplam 505 bin olan konut satışı, 2020 yılının aynı döneminde 624 bin adede ulaşarak yüzde 23,5’lik bir artış sağladı. Artışı tetikleyen en önemli unsurlar ise pandemi nedeniyle yaşanan kapanma sürecinin bitmesi, özellikle kredi faizlerinde kamu bankaları önderliğinde sağlanan keskin düşüş ve ertelenen talebin etkisi oldu. öte yandan birkaç yıldır yeni konut arzının giderek düşmesi de talebin yükselmesinde diğer bir tetikleyici oldu. Halihazırda pazarda bekleyen konutların talep görmesi de önemli ölçüde stok erimesi sağladı. 2020 yılının ilk yarısı itibarıyla 226 bin adede ulaşan ipotekli konut satışında, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 221’lik artış yaşandı.
“BODRUM’DA GüNDOĞAN VE YALIKAVAK POPüLERLİĞİNİ KORUMAYA DEVAM EDİYOR.”
Hangi bölgeler satış anlamında daha popüler?
Beklentilerin değişiklik göstermesi sebebiyle tercih edilen bölgelerde kısmen farklılık oldu diyebiliriz. Kısmen diyorum çünkü A plus müşterilerin tercih ettiği bölgeler değişmedi. Bodrum’da Gündoğan ve Yalıkavak popülerliğini korumaya devam ediyor. Bunun dışında talebin daha az olduğu bölgelerin satış anlamında hareketlenmesiyle Bodrum’a olan talebin arttığını söylemek mümkün. Kızılağaç, Meşelik, Dörttepe, Güvercinlik gibi Bodrum’un merkezinden uzak ama ulaşım kolaylığı olan birçok kişinin belki daha önce adını duymadığı civar yerleşim yerlerinde de satışlar oldukça iyi diyebiliriz.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Kasım sayısında...