Herkese Mutlaka Düzenli Olarak Deri Check-Up’ı Yaptırmalarını Tavsiye Ediyorum

Herkese Mutlaka Düzenli Olarak Deri Check-Up’ı Yaptırmalarını Tavsiye Ediyorum Herkese Mutlaka Düzenli Olarak Deri Check-Up’ı Yaptırmalarını Tavsiye Ediyorum

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doktor Emel Polat, verdikleri hizmetleri anlattı..

Deri insan vücudunun en dış katmanı olması sebebiyle dış faktörlerden ilk ve en çok etkilenen organımızdır. özellikle saç, tırnak hastalıkları, dermoskopi ve ben takibi ile ilgili çalışmalar gerçekleştiren Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Polat, son teknolojik cihazlarla hastalarına alanında başarıyla hizmet veriyor. önceden yapmış olduğu tanılarla riskleri ortadan kaldırabilmenin mümkün olduğunu belirten Emel Polat, düzenli olarak yapılabilecek deri check-up’larıyla oluşabilecek deri kanserlerinin öncül lezyonlarını fark edip onların daha fazla bozulmadan tedavi edebileceğinin altını çiziyor. çoğu klinikte mevcut olmayan dermoskopi cihazıyla derinin birçok problemine ulaşan ve bunlara çözüm olan Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doktor Emel Polat, Nişantaşı Medpoint Doktorlar Merkezi’nde bulunan muayenesinde verdiği hizmetleri Klass’a anlattı.

 

“Buraya gelen her hastaya bir dosya açıyoruz. Yakın ve uzaktan çektiğimiz lezyonun fotoğrafını dosya içerisine kaydedip hastaların takiplerini yapabiliyoruz. Benim bu şekilde 10 yıldır takibini yaptığım hastalarım var. Bütün bunlardaki amaç riskli lezyonları önceden tespit etmek ve hasta için sağlığını tehdit edecek boyuta gelmeden bununla ilgili tedavi yapmaktır.”

 

Emel Hanım, yıllara dayanan tecrübelerinizle deri hastalıkları konusunda insanların birçok problemine çözüm ortağı oluyorsunuz. öncelikle sizi tanıyarak verdiğiniz hizmetleri öğrenebilir miyiz?

1995 yılı Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum, 9 Eylül Tıp Fakültesi’nde de dermatoloji ihtisası yaptım. 2000 yılından beri mesleğimi icra ediyorum ve işimi çok severek yapıyorum. İşimin iki tane genel alanı var. Bincisi herkesin bildiği kozmetoloji uygulamaları. Kozmetoloji’de hastaları mutlu etmek çok keyifli. Botoks, dolgu, kimyasal peeling, PRP, mezoterapi gibi aklınıza gelebilecek bütün hizmetleri verebiliyoruz. Onun dışında kök hücre uygulamaları yapabiliyoruz. Bir de son zamanlarda toplumda biraz daha geri planda kalan klinik dermatoloji kısmı var. Bunları deri hastalıkları, tırnak hastalıkları, ağız açı hastalıkları, zührevi hastalıklar gibi alt gruplara da ayırdık ve bunların hepsine ayrı ayrı önem veriyorum. Bununla ilişkili olarak bilgisayarlı bir dermoskobumuz mevcut. Bu cihaz her yerde bulunmuyor. Dermoskop’u, özellikle deri kanserlerinin tanısında ya da benlerin risk tespitinde kullanabiliyoruz. Lezyonları çok büyüterek içine bakıyoruz, bu bizim çıplak gözle yaptığımız muayenedeki datalarımızı arttırıyor, hata paylarımızı da çok azaltıyor. Bununla aynı zamanda tırnak hastalıkları ve saç hastalıklarının değerlendirmelerini yapıyoruz, tedavi takiplerini de yapabiliyoruz.

 

Dermoskop cihazı bir Deri ve Zührevi Hastalıkları doktoru için ne kadar önemli?

Dermoskop  özel ve önemli bir cihaz. Hastaların taramalarını yapıyoruz, ‘ben haritası’ dediğimiz yöntemi yapabiliyoruz. Kişinin bütün lezyonlarını ya da benlerini teker teker değerlendiriyoruz. Bir de özel bir yazılımı var. Yakın ve uzaktan çektiğimiz lezyonun fotoğrafını dosya içerisine kaydedip hastaların takiplerini yapabiliyoruz. Benim bu şekilde 10 yıldır takibini yaptığım hastalarım var. Bütün bunlardaki amaç riskli lezyonları çok önceden tespit etmek ve hasta için sağlığını tehdit edecek boyuta gelmeden bununla ilgili tedavi yapabilmektir. Cihazla 120 kata büyüterek bakabilmemiz mümkün. Bu şekilde örneğin, saç yapısını değerlendirebiliyoruz, saçın deriye girerken ki değişikliklerini görüyoruz; hangisi incelmiş hangisi kalınlaşmış, hangisinde yapı değişikliği var, hangisinde renk değişikliği var, inceleyebiliyoruz. Bu inceleme sonucunda saç dökülmesinin nedenlerini anlayabiliyorsunuz, tedaviyi ona göre şekillendirebiliyorsunuz. Dermoskop bu yüzden bizim için önemli bir ürün.

 

Benler problemli bir durum mudur? İnsanların bunun niçin önlem alması gerekiyor mu?

Dikkat edilmesi gereken bir durum diyebiliriz. Her ben denilen şey tıbbi açıdan ben değildir. Bazıları son derece zararsız deri katlantıları olabiliyor. Ama gerçek anlamda biz bunlara nevus diyoruz. Bunlar özel hücreler içeriyorlar ve bu hücreler değişme potansiyeline sahip olabiliyorlar. Bunlar benin türüne göre değişebiliyor. çok travmaya uğrarsa, çok güneş görürse, yapısal olarak o bende bir risk varsa ya da doğumsal bir bense (anne karnından çıktığınızda üzerinizde olan benlerin hepsi riskli olabilir) bu tür lezyonların takip edilmesi gerekiyor. çünkü bunlardan melanom dediğimiz bir deri kanseri gelişiyor. O gerçekten insan vücudunda metastaz yapan kanserlerden bir tanesi.

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Temmuz sayısında..