Herkesin Son Günlerini İyi Geçirmeye Hakkı Vardır

Herkesin Son Günlerini İyi Geçirmeye Hakkı Vardır Herkesin Son Günlerini İyi Geçirmeye Hakkı Vardır

Doktor Şefkat Yaşam ve Bakım Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faik Sağun, sosyal sorumluluk bilinciyle hizmet veren merkezlerinin özelliklerini Klass’a anlattı...

 

Yaptığı başarılı estetik operasyonlarla yakından tanıdığımız Doç. Dr. ömer Faik Sağun, aynı zamanda sağlık sektörüyle ilgili önemli yatırımları olan bir iş adamı. Doç. Dr. ömer Faik Sağun’un sektöre yapmış olduğu önemli yatırımlarından biri sosyal sorumluluk bilinciyle hizmet veren “Doktor Şefkat Yaşam ve Bakım Merkezi”. Yatağa bağımlı hastalara hizmet veren merkezde yaşamının son günlerini hem hasta hem de ailesi için konforlu geçirmeye adayan güçlü bir kadro ile hizmet verdiklerini belirten Doç. Dr. Sağun, Türkiye’de bir ilke imza atarak her hastaya bir hemşirenin baktığını dile getiriyor. Yoğun iş temposundan bulduğu her fırsatta Doktor Şefkat Yaşam ve Bakım Merkezi’ne gidip hem çalışma arkadaşlarını hem de hastaları ziyaret edip moral verdiğini belirten Doç. Dr. ömer Faik Sağun, bu yatırımdan duyduğu manevi hazzı, hizmet kalitelerini ve hedeflerini Klass okurları için anlattı. 

 

 

 

“ABD’de 60 yaşını geçen her iki kişiden birisi Alzheimer. Ve maalesef bu hastalığın ilerleyen dönemlerinde hastaya yakınları bakmakta büyük zorluk çekiyor. Bununla birlikte ABD başta olmak üzere hemen hemen tüm ülkelerde yapılan yatırımlarda yaşlılar için bir bütçe ayrılmıyor. Ama zayıflamak için, güzellik için birçok yatırım yapılıyor. Kişiler kendi başlarına gelmeden bu çok önemli olan hastalığın farkında değiller. Halbuki yaşlılarda yüzde elli oranını yakalayan Alzheimer sorunu yüzde yüz insanlık sorunu demektir.”

 

 

 

“Bakım merkezlerinde bir hemşire ortalama on hastadan sorumlu oluyor. Fakat biz burada da şöyle bir konsept oluşturduk; her hastanın yanına bir hemşire koyuyoruz. 24 saat onun yanında bulunsun istiyoruz. Biz burada maddi olarak kazanmayı değil, yaşlılarımızın mutluluğunu hedefliyoruz.”

 

 

 

Doktor Şefkat Yaşam ve Bakım Merkezi adeta sosyal sorumluluk kapsamında hizmet veren kompleks. öncelikle sizden Doktor Şefkat Yaşam ve Bakım Merkezi’nin kuruluş hikayesini dinleyebilir miyiz? Burayı kurarken amaçlarınız nelerdi?

 

Bir hekim olarak bu tarz merkezlere ülkemizde ciddi anlamda ihtiyaç duyulduğunu yakından gözlemliyordum. örneğin artık kanserin son evresine gelmiş ve yaşamlarının son zamanlarını hastane ile ev arasında gidip gelen insanlar var. Bu kişilere hastanelerde bir şey yapılamıyor ama eve gidince de aileler çaresiz kalıyor. Bu tip hastaların en azından son zamanlarını sağlıkçıların ve refakatçilerin olduğu ortamda geçirebileceği bir merkez kurma fikriyle yola çıkıp Doktor Şefkat’i hizmete sunduk. İnsanların tümü benim için çok değerlidir. Yaşamları kötü hastalıklarla son bulacak olan kişilerin son günlerini iyi geçirmeye hakkı vardır. Bu düşünce ile merkezimizi açtık. Dediğim gibi ülkemiz hastanelerinde haklı olarak insanlar felç olunca biz bir şey yapamayız eve gitsin diyorlar. Ama evde insanlar bu hastalara bakamıyorlar. Bu tarz bir merkez Türkiye’de hiç yoktu. Sonradan devletimiz bakım merkezleri açmaya başladı. Biz de böyle bir ihtiyaçtan dolayı yola çıktık ve ömürlerinin son zamanlarını daha iyi şartlarda geçirmek isteyenler için kapılarımızı açtık.

 

 

 

“YAŞLILARDA YüZDE ELLİ ORANINI YAKALAYAN ALZHEİMER SORUNU YüZDE YüZ İNSANLIK SORUNU DEMEKTİR”

 

Günümüzün en çok yaygınlaşan hastalıklarından biri olan Alzheimer ve Demans hastaları için de hizmet veriyor musunuz?

 

Sizin de dediğiniz gibi bugün yapılan araştırmalarda ABD’de 70 yaşını geçen her iki kişiden birisi Alzheimer. Ve maalesef bu hastalığın ilerleyen dönemlerinde hastaya yakınları bakmakta büyük zorluk çekiyor. Bununla birlikte ABD başta olmak üzere hemen hemen tüm ülkelerde yapılan yatırımlarda yaşlılar için bir bütçe ayrılmıyor. Ama zayıflamak için, güzellik için birçok yatırım yapılıyor. Kişiler kendi başlarına gelmeden bu çok önemli olan hastalığın farkında değiller. Halbuki yaşlılarda yüzde elli oranını yakalayan Alzheimer sorunu yüzde yüz insanlık sorunu demektir. çünkü hasta olan kişiye bakan kişi de onunla birlikte yaşıyor, ona bakmak zorunda. Evlerinde 60-70 yaşın üstündeki insanlar varsa bunun değerini çok daha iyi anlıyorlar. Dolayısıyla dünyanın her yerinde bu kişilere yardım edebilecek insanlar sağlıklı insanlardır. Doktor Şefkat Yaşam ve Bakım Merkezi olarak Alzheimer hastalarını anlayıp yaşamlarını organize etmek ve ailelerine yardımcı olabilmek adına hizmetlerimiz var.

 

 

 

Biz kaza ile hayatları değişen, yaşamlarına eski konforunda devam edemeyen kişilere nasıl destek oluyorsunuz?

 

Hayatta her şey başımıza gelebilir. Mesela her şey çok sağlıklı giderken bir anda bir kaza geçirip belden aşağımız felç olabilir. Şimdi bu hastanın evde altını değiştirmek diğer bakımlarını yapmak kesinlikle kolay bir iş değildir. Bu kişiyi evinde tek başına bırakman mümkün değil. Sürekli başında durmalısın. Hem hasta için hem de ailenin diğer üyeleri için yıpratıcı bir süreç. Hastanın sosyalleşmesi sorun. Ama onun en azından bizim sağlıkçılarımızla bile konuşması hayatı için bir motivasyon oluyor. Bir sürü farklı insanla ve doktorlarla konuşması ona iyi geliyor. Bu insanların belki de uzun bir dönem bakımları gerekiyor. Onların bu hassas dönemlerinde kıymetini bilmek gerekiyor.

 

 

Devamı Klass Magazin Şubat sayısında...

 

 

 

Fotoğraflar: Uğur Atun