İlhan Şahin : Sıfırdan Başlayıp Üniversiteyi Kazanmanın Yollarını Anlattı

İlhan Şahin :  Sıfırdan Başlayıp Üniversiteyi Kazanmanın Yollarını Anlattı İlhan Şahin : Sıfırdan Başlayıp Üniversiteyi Kazanmanın Yollarını Anlattı

Ödüllerine bir yenisini daha ekleyerek, ‘2022-23 Yılının En İyi Eğitimcisi’ ödülünü alan İlhan Şahin, eğitim sektörüne adanmış 25 yılın ardından tecrübelerini paylaşmaya devam ediyor. Türkiye’de her geçen yıl eğitim sisteminde de birçok değişiklikler olduğunu ancak maalesef her kurumun bu değişimlere ayak uyduramadığını söyleyen başarılı eğitimci, eğitimde en önemli noktanın bilginin kalıcı olmasını sağlamak olduğunu sözlerine ekliyor. İlhan Şahin, “Bilginin hafızada kalıcı olmasını sağlayan, yapılan çalışmanın düzenli tekrarıdır.” derken tekrar edilmeyen bilginin öğrenilmiş ve hafızada yer edinmiş sayılmayacağını da belirtiyor. Ödüllü eğitimci, her konuşmasında başarısız öğrenci diye bir kavramın olmadığını vurgularken, öğrencilerin eğitim yolculuklarında doğru yönlendirilmeleri gerektiğinin altını çizdi.  

Öğrencilerin en büyük eksiğinin nereden başlamaları gerektiğini bilmemelerinden kaynaklandığını söyleyen İlhan Şahin, tıpta olduğu gibi eğitimde de teşhis, tedavi ve takibin önemli olduğunu belirtti. Türk toplumunun dünyanın en zeki toplumlarından biri olduğunu ifade eden İlhan Şahin, “Biz bilgiyi alırız, hafızaya atarız ancak bu bilgiler tekrar edilmediği için bir süre sonra unutulur, işte bu bizim en temel problemimizdir.” dedi. Kurumlarında; teşhis, tedavi ve takip yöntemini birçok uygulamada kullandıklarını belirten Şahin, okul ve kurs merkezlerinde üniversiteye hazırlanan öğrencileriyle TYT ve AYT sınavı konularını minimum 5 tekrar yaparak tamamladıklarını ekledi.

“EĞİTİMDE A-FRESH YÖNTEMİNİ UYGULUYORUZ”
Yıllarca eğitimde pek çok yöntemin öncülüğünü de yapmış olan tecrübeli eğitimci, TYT ve AYT sınavı sürecinde artık A-FRESH yöntemini kullandıklarını belirtti. Sınav sürecine kadar konu tekrarları, haftalık kamplar ve farklı şehirlerde bulunan kurumlarımızda öğrencilerimizi ağırlayarak hızlandırılmış konu tekrar kampları ile öğrencileri çok çeşitli yöntem ve organizasyonlarla desteklemekten vazgeçmediklerini söyleyen İlhan Şahin, “Mart ayına kadar konularımız büyük ölçüde biter. Sonraki süreçte ‘A-Fresh’ adını verdiğimiz iki haftalık hızlandırılmış konu anlatım derslerine geçeriz. Bu bir puzzle oyunu gibi aslında. Tüm konular bitince öğrencilere kendi öğretmenleri dışında bünyemizdeki farklı eğitim kurumlarından gelen alanında çok tecrübeli farklı öğretmenlerle günlük 9 saatlik bir ders programını kapsayan 7 günlük kamplar yapıp tüm konuları baştan aşağı yeniden tekrarlanıyoruz. Örneğin 1 hafta AYT matematik, sonraki hafta Fizik Kimya, Tarih gibi. Ve bunun sürekli olarak sınava tarihine kadar tekrarlıyoruz. Buradaki en önemli detay aynı derslerin farklı öğretmenler tarafından tekrarının yaptırılarak hiçbir şeyin gözden kaçmamasını sağlamak. Bu yöntemle her bir dersin senenin başından sonuna kadar minimum 4-5 defa tekrarı yapılarak öğrencinin bilgiyi aldığından emin oluyoruz.” diyerek sözlerine devam etti.

“SADECE DENEME SINAVI YAPMAK SİZİ BAŞARIYA GÖTÜRMEZ”
İlhan Şahin, yapılan deneme sınavlarının önemine değinirken, “Sadece sınav yapmak sizi başarıya götürmez. Yapılan sınavın sonuçlarının değerlendirilmesi ve soruların öğretmenler eşliğinde çözümlenmesi bizi doğru hedefe götürür.” dedi. Kurumlarında başarıyla uyguladığı takip sisteminin sonuç değil, hedef odaklı olduğunu belirten tecrübeli eğitimci, birçok kurumun bu noktada hatalı uygulamalar yaptıklarını gözlemlediklerine değindi.

“ÖNEMLİ OLAN SONUÇ DEĞİL, HEDEFTİR”
Türkiye’de artık birçok kurumun öğrencinin hedefinden çok, kendi hedeflerine odaklı olduklarını söyleyen İlhan Şahin, “Bizler öncelikle öğrencinin hedefini belirler, çalışma sistemimizi ona göre kurarız. Öğrencimizi hedeflediği noktaya ulaştırmak asli görevimizdir. Örneğin; bir öğrenci hukuk okumak istiyor. Bu durumda hedef bellidir, AYT sınavında 80 soruda en az 45 net yapması gerekir. Biz kurumlarımızda o 45 netin nasıl yapılacağına odaklanıyoruz. Ancak birçok kurum 80 soruda 80 net çıkartmaya çalışıyor ve öğrenciye aşırı yükleme yapıldığı için sonuç hüsran oluyor.” dedi ve asıl başarının öğrenciyi hedeflediği noktaya ulaştırmak olduğunu ve kendilerinin de bu yolda yürüdüklerine vurgu yapan Şahin, “Biz hedefe kilitleniyoruz, onlar sonuca kilitleniyorlar” diyerek sözlerini sonlandırdı.