İnsanlara Sadece Avukatlık Anlamında Değil Her Konuda Çözüm Bulmayı Seviyorum

İnsanlara Sadece Avukatlık Anlamında Değil Her Konuda Çözüm Bulmayı Seviyorum İnsanlara Sadece Avukatlık Anlamında Değil Her Konuda Çözüm Bulmayı Seviyorum

Başarılı Avukat Adalet Deniz Kılıç, son dönemde merak edilen gündem konusu olan imar affı ve işleyiş süreci ile kişisel ve mesleki yaşamındaki gelişimini ve kurallarını Klass’a anlattı...

 

İzmir’in en merkezi bölgesi Alsancak’ta uzmanlaştığı gayrimenkul alanında çalıştığı firmalara tam teşekküllü bir danışmanlık hizmeti veren ünlü Avukat Adalet Deniz Kılıç, 12 yıllık tecrübesiyle birçok kurum ve kişiye hizmet veriyor. Müvekkillerinin ihtiyacı olduğu her an yanında olduğunu aynı zamanda duygusal problemler yaşayanlara da hukuki desteğin yanında psikolojik destek de verdiğinin altını çizen Adalet Deniz Kılıç, son dönemde imar affından faydalanma üzerine çok sayıda taşınmazla ilgili yönlendirme yaptıklarını söylüyor. İmar affı için sürenin tekrar uzatılmasının gündemde olduğunu da vurgulayan Adalet Deniz Kılıç ile imar affında gelinen son durumu, başvuru ve sonrasında sürecin nasıl işlediğini, bu süreçte nasıl yardımlarda bulunduklarını, kişisel ve mesleki gelişimi için neler yaptığını Shangri-La Bosphorus İstanbul’un muhteşem ambiyansında Klass okurları için konuştuk.

 

“ülkemizde imar affı ile beraber ilk defa hazineye ait devlet arazilerinde yapılmış kaçak yapılarında yapı kayıt belgesi alınmak suretiyle tapuya dönüştürülmesi ve de kişilerin bunları almasının önü açılmış durumda. Bu da yasanın sağlamış olduğu başka bir yol. Sadece bunu ormanlık alanlarda, kıyı kenar çizgisi kalan yerlerde yapamıyoruz. Onun dışındaki tüm hazine arazilerinde bu sistemden faydalanmak mümkün.”

 

“çok neşeli biriyim. Arkadaşlarımla çok sık vakit geçiriyorum, gezmeyi zaten çok seviyorum, değişik yerler görmeyi de seviyorum. İki kızım var, onlarla vakit geçiriyorum. Ailemle olmak beni çok rahatlatıyor. çok sık kitap okurum. Karikatür çok severim. Başta Klass olmak üzere sürekli takip ettiğim dergiler var.”

 

“İnsan haklarını savunmayı seviyorum. Karşımdaki insanlara sadece avukatlık anlamında değil her konuda çözüm bulmayı seviyorum. çözüm bulmayı, sorun çözmeyi çok sevdiğim için belki de bu mesleği seçtim.”

 

 

Adalet Deniz Hanım, ülkemiz son tarihi 31 Ekim’den 31 Aralık’a uzatılan imar affı sürecinden geçti. öncelikle bizlere bu af sürecini değerlendirebilir misiniz? Bu süreçte neler oldu?

Sizler de biliyorsunuz ki İmar Affı için son tarih 31Ekim’di ama bu tarih uzatılarak 31 Aralık olarak belirlendi. Zaman içerisinde af kapsamında bazı yasa değişiklikleri oldu. Af kapsamında yapılacak harç ödemeleri de tamamen e-Devlet sistemi üzerinden işliyor. İmara aykırı, kaçak yapılar ya da hiç gözükmeyen tarla-arsa vasfında fakat üzerinde bina bulunan yerlerle ilgili olarak, şirketse şirket yetkilisinin e-Devleti ile, şahıssa şahsın kendi e-Devleti ve imzasıyla başvuru yapıldı. Af kapsamında kaçak yapıların bulunduğu yerlerin metrekaresini, adasını, parselini fotoğraflarla sisteme yükleyerek ve tüm bunlar bittikten sonra en son metrekare büyüklüğünü girerek harç hesabını çıkartıldı. Bu harç ödendikten sonra en geç bir veya iki iş günü içerisinde yine e-Devlet sistemiyle yapı kayıt belgesi oluşturuldu ve bu yapı kayıt belgesi artık bizim imar affından faydalandığımızı ve de kaçak yapıyı illegal olmaktan çıkartıp artık imara uygun ruhsatlı bir hale getirdiğimizi gösteriyor. Bunun ardından alınan yapı kayıt belgelerinin muhakkak ilgili olan belediyeye teslim edilmesi gerekti. çünkü belediyede herhangi bir yıkım kararı, para cezası varsa bunların hepsi bu şekilde düşürülebildi. Aynı şekilde imara aykırılık bizim ülkemizde ceza kanunu anlamında da bir suç oluşturduğu için eğer devam eden bir yargılama davası söz konusu ise yapı kayıt belgelerinin buraya da sunulması gerekti. Davalar düşsün ya da hakkınızda devam eden bir soruşturma varsa kapansın diye... Bunun arkasından da çok şart olmamakla beraber özellikle yıkım kararı alınmış olan taşınmazlarla ilgili olarak belediyeler ilgili tapular üzerine imara aykırılık vardır diye bir yazı gönderiyor, bunu da kaldırmak istersek yapı kayıt belgesini tapuya sunup “artık aftan faydalandık bu sebeple imara aykırılık ortadan kalkmıştır” diye bildirmek gerekiyor. Bu uygulama ormanlık alanlar, kıyı ve kenarda kalan yerler ve sit alanları dışında tüm taşımazlar için geçerliydi.

 

Yasa da bir de ilk yaşanıyor değil mi? O detayı da bizimle paylaşır mısınız?

Evet, yasada şöyle bir şey var; hazineye ait özel şahsa kendimize ait bir yerde yapmış olduğumuz taşınmazlara dahi kayıt belgesi alarak şahsi hale getirip satışının yapılmasını sağlayabiliyoruz. Bu da daha önce uygulanmış bir sistem değil aslında. ülkemizde imar affı ile beraber ilk defa hazineye ait devlet arazilerinde yapılmış kaçak yapılarında yapı kayıt belgesi alınmak suretiyle tapuya dönüştürülmesi ve de kişilerin bunları almasının önü açılmış oldu. Bu da tabii yasanın sağlamış olduğu başka bir yol. Ama bunu ormanlık alanlarda ve kıyı kenar çizgisi kalan yerlerde yapamıyoruz. Onun dışındaki tüm hazine arazilerinde bu sistemden faydalanmak mümkün.

 

Fotoğraf:Ahmet çevik

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Ocak sayısında..