ödüllü yapımcı Nurdan Tümbek Tekeoğlu göç ve mübadele kavramlarını yeniden gündeme getirdiği senarist – yönetmen olarak karşımıza çıktığı ses getiren ‘İki Yaka Yarım Aşk’ adlı kısa film çalışmasının ardından yeni kısa metraj filmi “İki Gün” ile beyaz perdede yer almaya hazırlanıyor. Yakınlarını kaybetmiş ya da hayata yalnız devam etmek zorunda olan genç veya yaşlı insanların dışlanmışlıklarını, yalnızlıklarını, çocuklarının arayıp sormadığı huzurevinde kalan ya da sırf arkadaş olsun diye yanlarına yardımcı alan insanları dinleyerek, gözlemleyerek “İki Gün” filmini çeken Yapımcı ve Yönetmen Nurdan Tümbek Tekeoğlu ile merakla beklenen yeni filminin detaylarını Klass okurları için konuştuk.
Yeni kısa metrajlı filminiz “İki Gün”ün çekimlerini tamamladınız. Bu filmi çekmeye nasıl karar verdiniz?
Gözlem yapan bir insanım ve çevremdeki insanların hayatlarını gözlemliyor ve dinliyorum. Yakınını kaybetmiş ya da hayata yalnız devam etmek zorunda kalan insanların travması var. Toplum da onları dışlıyor. Yalnızlık duygusu en büyük sorunları. Halam geçen sene vefat etti. Yalnızdı. Etiler Huzurevi'ne Rotary kanalıyla yıllarca önce yaptığım bir ziyarette çocuklarının arayıp sormadığı veya çok az arayıp sorduğu yaşlı insanlar gördüm. Onları dinledim ve şaşırdım. “Evladım buraya yalnız kalmamak için geliyorum” diye bana dert yanan yaşlı bir teyze vardı. Yaşlı insanlar yanlarına yardımcı alıyor, sırf arkadaş olsun diye. Ya da yakınlarını kaybetmiş genç ya da yaşlı insanlar. Onlar da yalnız. Hayat onlar için daha da zor. Hele teknoloji ve sosyal medya insanları daha da yalnızlaştırdı. Daha önce yapımcı olarak Orhan Tekeoğlu'nun birçok belgeselinin çekilmesini sağladım. Yönetmen koltuğuna oturduğum ilk kısa filmim “İki Yaka Yarım Aşk”ın çekimleri için eşim Orhan Tekeoğlu'ndan çok destek aldım. çekimler sırasında teknik bilgi eksikliklerimi görüp, İFA-İstanbul Film Akademisi'ne yazıldım. 5 ay üniversitedeki tam günlü işimi bitirdikten sonra akşam derslere devam ettim. Akademiyi bitirince kısa film çekme hakkımız vardı. Dolayısıyla bu hakkımı kullanmak istedim.
Bu filmde kimlerle çalıştınız?
Kısa film çekme hakkımı profesyonel oyuncular duayen Selda Alkor ve Yağmur Damcıoğlu Namak ile kullanmak istedim. İkisi de kabul etti. Nihayet çektik. çekimler sırasında yılların bale ustası ve şimdilerin yönetmeni Sibel Kasapoğlu bana moral ve destek verdi. Azeri görüntü yönetmenimiz Elvin Abdulla sette adeta uçtu ve çok iyi iş çıkardı. Sanat Yönetmenim İsa Açıkalın, ses ve ışıkta Ali Aktürk harikalar yarattı. Hocam İlker Canikligil senaryom için çok yerinde tespitler yaptı. Orhan Tekeoğlu her zaman yanımda idi. Yapımcım İFA'nın Kurucusu Veysi Sala ekipman ve stüdyo ile hocamız Nazım Yılmaz ile bize çekim sırasında destek sağladı.
Filmin yolculuğu nasıl olacak?
Film festivallere gönderilecek ve bir imkân olursa topluluğa da izletmek isterim. Şimdi kısa filmleri izletecek çok platformlar var. Muhakkak izleyici ile buluşur.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Temmuz sayısında..