Arzu Hanım, Bursa’nın en güçlü firmalarından birisiniz ve binlerce insana iş imkânı sağlıyorsunuz. Öncelikle okuyucularımız için sizi tanıyabilir miyiz?
1984 Bursa doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Bankacılık Finans mezunuyum. 2009 itibariyle iş hayatına Işıksoy Tekstil’de başladım. Finans alanı ile başlayarak ihracat, dış ticaret, muhasebe, satış gibi birçok yönetsel departmanda görev aldım. Şu anda Işıksoy Tekstil’de hem yönetim kurulu üyesiyim hem de genel müdür yardımcısıyım.
Işıksoy Tekstil’in faaliyetleri nelerdir?
Işıksoy Tekstil’in hikayesi 1954 yılında rahmetli dedemin Bursa’ya gelişi ve ham bez ticareti yapması ile başlıyor. 1980’lerin sonlarına doğru babam Ertuğrul Işık’ın dokuma kumaş üzerine ilk üretim tesisini kurması devam ediyor. Bugün geldiğimiz noktada 3. kuşak köklü bir aile firmasıyız. Dokuma ile başlayan üretim sürecimiz boya, baskı, iplik boya, apre ve tekstüre iplik üretimi yatırımlarımız ile büyüyor. Şu anda entegrasyonun diğer kısımlarını tamamlamaya çalışıyoruz. Tamamı Bursa içinde 4 ayrı lokasyondayız. Gündemde olan bir Şanlıurfa yatırımımız var. Tekstil alanında birçok firmaya hizmet sağlıyoruz. Satış kollarımız iplik ve kumaş üzerine. Yurt içi ve yurt dışında modaya yön veren birçok markanın kumaş tedarikçisiyiz, 3 kıtada 30’dan fazla ülkeye ihracat yapmaktayız.
Işıksoy Tekstil’i diğer firmalardan ayıran özellikler nelerdir, sizin farkınız nedir?
Üretim teknolojimize ve çalışma arkadaşlarımıza sürekli yatırım yapıyoruz. Uçtan uca üretim yapmamızı sağlayan entegre yapımızın avantajlarını değerlendiyoruz. Yurt içi-yurt dışı fuarları yakından takip ediyoruz. Güçlü bir tasarım ve Ar-Ge ekibimiz var. 2015 yılından beri Ar-Ge merkeziyiz. Yenilikleri çok yakından takip ediyoruz. Genç, dinamik ve profesyonel bir ekibe sahibiz. İşimizde çok hızlıyız. Rekabetçi bir firmayız. Müşterilerimize kalite fiyat performansı sağlıyoruz. Kararlarımızı hızlı alıp gerçekleştiriyoruz. Dolayısı ile vakit kaybetmiyoruz.
Bir firmanın sürdürülebilir olması için ne gerekiyor?
Sürdürülebilirlik çok önemli bir kuram. Bir ürünün sürdürülebilir olması, doğaya zarar vermeden birçok aşamadan geçmiş olması gerekiyor. Sürdürülebilirliğin sağlanması, enerji tüketiminin düşürülmesi, doğaya saygılı üretim yapılması gibi birçok alanda çalışmalar yapıyoruz. ISO 9001, ISO27001, ISO50001 ve ISO14001 Yönetim Sistemleri Sertifikalarına sahibiz. Doğal elyaflar, doğal ürünler son zamanlarda daha çok gündeme gelmeye başladı. Bizde kendi bünyemizde bulunan Ar-Ge ve Ür-Ge birimlerimiz ile tekstilde geri dönüşüm projeleri başta olmak üzere karbon ayak izi hesaplamalarımız, tekstil atıklarının yeniden kumaşa dönüştürülmesi, kimyasal kullanımının azaltılması doğaya ve çevreye uyumlu hammaddelerin kullanılmasına yönelik birçok proje yürütüyoruz.
Işıksoy Tekstil olarak gelecek planlarınız arasında neler bulunuyor?
İlk etapta Urfa yatırımımız var. Gerek ekibimizle gerek yaptığımız Ar-Ge çalışmalarımız ile güzel bir projenin adımlarını atıyoruz. Türkiye’deki en genç nüfusa sahip olan şehrimiz Şanlıurfa ve bu coğrafyada iş gücünü sanayiye kazandırmak adına devletimizin sunmuş olduğu teşvikler bulunmakta. Bizi en çok cezbeden de hem bu coğrafyada yaşayan insanlarımıza dokunmak, hem de katma değer yaratan projeler üretmek. Bu doğrultuda ilk etabımız 2023 sonunda tamamlanacak ve bunun ile bölgede 250 kişiye istihdam sağlamış olacağız. 2024 sonunda tamamlanan tüm etaplar ile 800 kişilik istihdam açığını karşılamayı öngörmekteyiz. Şanlıurfa’ya yaptığımız ziyaretlerde şehri ve insanını gerçekten çok sevip samimi bulduk. Bu yatırım ile ülke ekonomisine katkıda bulunurken buradaki genç nüfusa istihdam sağlayabilecek olmak bizi heyecanlandırıyor. Bölgeye yapılacak benzer yatırımlar için Işıksoy Tekstil olarak öncülük etmekten gurur duyuyoruz.
Teknolojinin ve bu alandaki gelişmelerin iş sahanızdaki önemi büyük. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Teknolojiyi yakından takip etmek tekstil sektöründe de en önemli dinamiklerden biri. Bu gelişime açık olmadığınız sürece ilerleyemezsiniz. Teknolojiyi yakından takip ederek yeni teknoloji cihazlar ile makine parkurunuzun geliştirilmesi gerekiyor. Biz bu alana özellikle çok önem veriyor ve yatırım yapıyoruz. Yaptığımız yatırımlar ile verimliliğimizi ve kalitemizi arttırıyor, müşteri özel isteklerine hızlı cevap verebiliyoruz, bu durum bizim sektörde rekabetçi konuma gelmemizi sağlıyor. Piyasada güçlü kalmanızda bu faktörlerin ve gelişmelerin etkisi çok büyük.
Tekstil sektörü Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri. Size göre bu alanda temel sıkıntılar bulunuyor mu? Eğer varsa çözüm yolları nelerdir?
Şu an yaşadığımız en önemli sıkıntı artan enerji maliyetlerinin tüm tekstil imalat sektörünü olumsuz şekilde etkilemesi. Tüm firmalar enerji maliyetlerini düşürmek adına özellikle yenilenebilir enerji faaliyetlerine odaklanmalıdır. Yaşadığımız diğer bir sıkıntı ise nitelikli ara eleman bulunması. Bu konu ile ilgili meslek liseleri, üniversite ve sanayi arasındaki iş birlikleri arttırılmalı ve bu kişiler istihdama kazandırılmalıdır.