İnsanlar bazı yaşadığı travmatik durumlardan dolayı burunlarındaki estetik görüntüyü kaybedebiliyorlar. Bu gibi durumlar dezavantaj gibi görünse de yapılacak olan cerrahi müdahale ile kişi ameliyat sonucunda daha estetik bir buruna sahip olabiliyor. Let down tekniği ile uyguladıkları estetik operasyonlar sonucunda burnun kemik bütünlüğünü bozmadan hem kırıkların tamir edilebildiğini hem de kişiye estetik bir görüntü sağlanabildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. ömer Faik Sağun, işlemleri sonrasında hastalarının çok kısa bir sürede sosyal hayatlarına geri dönebildiklerini belirtiyor. Burun estetiği ve burun cerrahisinin başarılı ismi Yrd. Doç. Dr. ömer Faik Sağun, travmatik durumlarda burun bölgesine yapılan estetik uygulamaların detaylarını Klass okurlarıyla paylaştı.
“Let down tekniği ile burnun kemik bütünlüğünü bozmadan hem kırıkları tamir ediyoruz hem de estetik bir görüntü sağlıyoruz. Bu yöntemle varsa burundaki kemeri de ortadan kaldırmış oluyoruz. Travma sonrası kırılan parçayı ise doku yapıştırıcıyla veya ultrason yardımıyla iki kemiğe delik açıp birbirine tekrar bağlamasını sağlayarak düzeltebiliyoruz.”
ömer Bey, insanlar bazı travmatik durumlardan dolayı burunlarındaki estetik görüntüyü kaybedebiliyorlar. Bu tarz travmatik durumlarda alınan hasarlar sonucunda kişinin burnunun hem tedavi edilmesi hem de estetik uygulaması yapılması nasıl gerçekleşiyor?
Travma sonucu bir kişinin burnunda kırık meydana geldiği zaman iki şekilde hareket edebiliyoruz. Birinci tip problemlerde kişinin burnunda herhangi bir estetiğe ihtiyaç duyulmamasına rağmen aldığı travma sonucunda burnun şekli bozulmuş oluyor. Burada amacımız yeni bir burun oluşturmak değil, eskiden güzel olan burnu yeniden yerine getirmek. Bu durumlarda klasik metot; parçalar yan yana getiriliyor, burun içerisine tampon konuluyor ve o kırıkların kendi kendine kaynaması bekleniyor. Fakat bu tarz burunlarda çok fazla parçalı kırıklar meydana gelmiş ise kemik yapıştırıcı dediğimiz doku yapıştırıcılarıyla o parçalı kırıkları bir arada tutmaya çalışıyoruz. Eğer çok büyük kırıklar söz konusu ise bu noktada da ultrason kullanmayı tercih ediyorum. Ultrasonlarda iğne özelliği bulunuyor. Hem sağlam tarafa hem de parçalı tarafa küçük delikler açıp bu delikleri sonradan eriyen ve kalmayan ipler vasıtasıyla birbirine tutturmuş oluyoruz. Ve böylece hastanın kemik yapısı korunarak iyileşmiş oluyor. Sonucunda kişi tekrardan sahip olduğu burun yapısına kavuşmuş oluyor. Diğer karşılaştığımız bir durum ise kişi zaten burnundan memnun değil ve bir estetiğe ihtiyacı var. Ama bu arada da bir kaza geçirmiş, travma almış ve böylece burnu kırılmış oldu. Bununla birlikte aynı zamanda estetik ameliyatını da yapmış oluyoruz. Bu durumlarda genelde klasik ameliyatlarda kişinin burun sırtında kemer varsa bu kemer törpüleniyor. Daha doğrusu doktor yeni bir kırık hattı oluşturmuş oluyor. Bu operasyonun zor tarafı; istenmeyen bölgede bir kırıkla karşılaşmış oluyoruz. Normal klasik ameliyatlarda kendi istediğimiz bölgede bir kırık hattı oluşturuyoruz. Eğer hastanın burnu eğriyse tekrar bir tarafı kırarak bunu düzeltmeye çalışıyoruz. Fakat travma sonucu oluşan kırıklar bizim istediğimiz kırık yerinde değil, farklı farklı yerlerde oluyor. Ben zaten kendi uyguladığım ameliyat tekniklerinde burun sırtındaki kemere hiçbir şekilde dokunmuyorum. Yani burun sırtını törpülemiyoruz. Böylece burun bütünlüğü korunmuş oluyor ve aynı zamanda çekiç de kullanmıyorum.
“HASTA BURUN AMELİYATINDAN SONRA HERHANGİ BİR AĞRI HİSSETMEMEKTEDİR”
Burun ameliyatlarında çekiç kullanmanın dezavantajları nelerdir?
çekicin dezavantajı; orada bir güç kullanılıyor, bir güç gösterisi oluyor. Bu sefer bir kemiği kırarken onun darbesi ile istenmeyen diğer taraflarda kırıklar oluşabiliyor. Bu sefer istenmeyen yerlerde kırıklar olduğu zaman oralarda oluşan kırıkların tamirleri daha zor onarılıyor. Biz ise böyle bir uygulama yerine kişinin burnunda herhangi bir travma yaratmadan burun sırtında kemeri olsa bile bunu “let down” dediğimiz teknikle ultrason vasıtasıyla işlemimizi gerçekleştiriyoruz. Let down tekniği ile burnun kemik bütünlüğünü bozmadan hem kırıkları tamir ediyoruz hem de estetik bir görüntü sağlıyoruz. Bu yöntemle burundaki kemeri de ortadan kaldırmış oluyoruz. Travma sonrası kırılan parçayı ise doku yapıştırıcıyla veya ultrason yardımıyla iki kemiğe delik açıp birbirine tekrar bağlamasını sağlayarak düzeltebiliyoruz. Zaten eğer bir kişi eskiden de burun görüntüsünden memnun değilse ve bir travma oluşmuşsa yapılacak operasyon sonucunda estetik ameliyatını da aynı anda yaptırmasını öneriyoruz. Fakat burada kişinin kendi doğal yapısını da bozmamak gerekiyor. Bazen insanlarda sadece estetik yönden kaygı olmayabilir. Kişinin daha öncesinde nefes alma problemi de olabilir. Böyle durumlarda hem nefes alma problemi hem kırılan yerin tamiri hem de kişinin yeni güzel bir burun şekline kavuşması tek seans içinde gerçekleştirilebiliyor. Burunda aldığı darbenin haricinde bizim ameliyatımızda da şişme ve morarma minimal derecede olmaktadır. Hasta burun ameliyatından sonra herhangi bir ağrı hissetmemektedir.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Kasım sayısında..
Röportaj ve Fotoğraflar: Uğur Atun