Levent Özdemir : “Yurt İçinde Ve Yurt Dışında Çok Sayıda Proje Ve Yatırıma Finansman Sağlıyoruz”
Largus Capıtal Partners Yönetici Ortağı Levent Özdemir, Sundukları Hizmetleri Tüm Yönleriyle Klass’a Anlattı Largus Capital Partners Yönetici Ortağı Levent Özdemir, kariyer hayatını enerji, telekom ve sağlık alanlarında şekillendiren ve bir araya gelmesi zor olan bu üç alanda kendisini ve başarısını ispatlamış önemli bir isim. Kurucusu olduğu Largus Capital Partners'ta proje finansmanı sağladıklarını dile getiren Levent Özdemir, proje finansmanının dışında exim kredileri verdiklerini, doğrudan projeler bulabildiklerini, enerji projelerinde güneş enerjisi ile ilgilendiklerini ve yurt dışı yapılandırma konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirtiyor. Largus Capital Partners Kurucu Ortağı Levent Özdemir ile sunduğu hizmetleri Klass okurları için konuştuk.
Ankaralıyım. İş hayatına Ankara’da TPAO’da başladım. Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı'nda çalışırken devlet bursuyla Georgetown University uluslararası finans master(MBF) yaptım. Sonra özel sektöre geçmeye karar verdim ve İstanbul’a gelerek Turkcell’de çalışmaya başladım. Turkcell’de “Business Controlling Director” olarak görev yaptım. 2007 yılında ise sağlık sektörüne girdim. 10 yıl Medikal Park'ta CFO olarak çalıştım ve sonrasında Medicana Sağlık Grubu'nda 7 yıl görevimi sürdürdüm. Son 1 yıldır Türkiye'de kendi şirketimi kurdum. Özellikle finans ve yatırım alanlarında. 6 ay önce ise ortağım Viyana ve İstanbul’da oldukça başarılı işlere imza atan Melec Çakmak ile Largus Capital Partnes’ı kurdum. Yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda proje ve yatırımlar gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Benim aslında yaptığım iş finansal mühendislik. Finansman piyasaları ile çok iyi bağlantılarım olması sebebiyle en iyi optimal kaynakları kullanabildiğimi düşünüyorum. Bunları bir araya getirdiğimizde de çok daha farklı ve uzun dönem kaliteli çözümler oluyor. İyi ve kaliteli bir finansman yaparsanız, aslında o finansman bir yük olmaz, devamlı sermaye gibi olur. Özetle kariyer hayatımı enerji, telekom, sağlık oluşturuyor diyebilirim. Bu üçünün bir araya gelmesi çok zordur. Sağlık sektöründe benim gibi uzun süreli büyük ve çeşitli yatırımlar içerisinde bulunan fazla kimse olduğunu sanmıyorum.
‘YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAKİ BÜTÜN BANKALARLA İYİ İLETİŞİME DAYALI BİR İLİŞKİ AĞI KURDUM. BENİM EN BÜYÜK ÖZELLİKLERİMDEN VE BAŞARI SIRLARIMDAN BİRİDİR BU”
Kendinizi Finansal Mühendis olarak yorumluyorsunuz. Finansal mühendislik tam olarak nedir? Kişilere ve kurumlara ne gibi katkıları olur?
Benim en büyük farkım dediğim gibi finansal mühendislik yapmamdır. Çok iyi analiz yapmaya çalışırım, mali tabloları çok iyi okurum ve neyin neye uygun olduğunu iyi bilirim. Uygun ürün, enstrüman ne ise kısa sürede uygun bir çözüm bulurum. Kimseye senin işin olmaz demem. Mutlaka uygun bir model bulmaya çalışırım. Az önce de bahsettiğim gibi uluslararası finans piyasasındaki bağlantılara ve network ağına sahibim diyebilirim.
Yurt dışında yapılan bazı işlemleri, bazı finansal anlaşmaları çok iyi takip ediyorum. Bu niye burada olmasın diyorum mesela. Çoğu kişinin böyle bir lüksü yok. Bunu yapamaz veya istemez. Örneğin, bir tane pilot proje yapacağım diye kafaya takarım ve yaparım. Onu yaptıktan sonra diğer finans oyuncuları bunun yapılacağını anlar ve onlarda yapar. Bizim her durum için çözümlerimiz ve planlarımız mevcut. Yıllardır yatırım ve finansman konularıyla uğraştım. Bu zamana kadar hiçbir şekilde finansal manipülasyon, spekülasyon, herhangi bir yanlış bilgi, herhangi bir büyük zarara asla karışmadım. Ben yurtiçi/yurtdışı bankalarla çok rahat iletişim kurabilen, onlara projelerimi, finansal modellerimi anlatabilen, dinletebilen birisi haline geldim. Yurt içi ve yurt dışındaki bütün bankalarla iyi iletişime dayalı bir ilişki ağı kurdum. Benim en büyük özelliklerimden ve başarı sırlarımdan biridir bu. Çünkü kariyerimin ilk yıllarında kendimi unutacak kadar çok çalıştım.
‘PROJE FİNANSMANI SAĞLIYORUZ VE PROJE FİNANSMANININ DIŞINDA YURTDIŞINDAN EXİM KREDİLERİ VERİYORUZ”
Largus Capital Partners olarak ne tür hizmetler veriyorsunuz?
Proje finansmanı sağlıyoruz ve proje finansmanının dışında yurtdışından exim (ECA)kredileri veriyoruz. Türkiye'deki eximde dahil buna ama burada herhangi bir makine cihazı hangi ülkeden alıyorsan o ülkenin Export Credit Agency dediğimiz exim kredilerini tedarik edebiliyoruz. Çok uzun vadeli çok ucuz krediler bunlar. Bunun dışında normal bankalardan kredi, Türkiye'deki bankalardan kredi ya da hibrit yapı. Projeler için bunu yapıyoruz. Projenin geliştirilmesi için baştan sonuna kadar bütün finansman ihtiyacını hangi aşamada hangi tip kredi gerekiyorsa bunları çözebiliyoruz. Bunun dışında doğrudan projeler ve doğrudan gayrimenkul projeleri bulabiliyoruz. Satılık otel projesi var ise ilgileneni buluyoruz. İlgilenenin krediye ihtiyacı varsa onu buluyoruz. Yani baştan sona bir haute couture terzi çözümü sunuyoruz. Enerji projelerinde ise güneş enerjisi ile ilgileniyoruz. Güneş enerjisi finansmanında farklı bir model getireceğiz. Yurt dışında sağlık sektöründeki projelerde 4-5 tane büyük oyuncu ile iyi bir ilişkimiz var ve çalışıyoruz.
‘YURT DIŞINDA AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ VE İNGİLTERE’DEYİZ’
Finansman çalışmalarını hangi ülkelerde yapıyorsunuz?
Yurt dışında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’de ilgiliyiz. Çünkü sağlık projelerinde epey bir açık var orada bu projelerle ilgili. Bunun dışında da Dubai gibi ülkelerde çok iyi projeler var ise değerlendirebiliyoruz.
“TÜRKİYE'NİN BİRAZ DAHA AVRUPA'YA ENTEGRE OLMASI GEREKİYOR DİYE DÜŞÜNÜYORUM. HEM EKONOMİK OLARAK HEM HUKUKİ OLARAK BİRAZ DAHA AVRUPA’NIN YANINDA HAREKET ETMESİ GEREKİYOR.”
Levent Bey, Türkiye'yi asla Türkiye'den okumadığınızı, dışarıdan okuduğunuzu belirttiniz. Şu anda yurt dışından Türkiye'ye olan bakış açısını siz nasıl yorumlarsınız ekonomik anlamda? Bu konudaki izlenimleriniz nelerdir?
Yurt dışından bakıldığında, ekonomik açıdan düşünüldüğünde Türkiye büyük bir potansiyel ancak son beş senedir ekonomik performansta sıkıntılar olsa da yakın zamanda düzeleceğine inanıyorum. Yabancı yatırımcıların eskiden olan büyük ilgisinin tekrar geri geleceğine inanıyorum. Türkiye Avrupa birliğinin vazgeçemeyeceği önemli bir ülke konumunu her zaman koruyacaktır. Ekonomi ve hukuk gibi alanlarda rahatça reformlar yaparak bu ülkeler arasındaki ağırlığını giderek artıracaktır.
‘HAFTANIN 4 GÜNÜNÜ SPORA AYIRIYORUM, HİÇ BIRAKMIYORUM’
Siz dünyanın hemen hemen her ülkesini gezen ve yaşayan birisiniz. Bu kadar yoğun bir hayat içinde sosyal hayatınız nasıldır? Neleri seversiniz, neler yapmaktan hoşlanırsınız?
Benim üç tane hobim var. Çocukluğumdan beri müzik ile uğraşıyorumy. Gitar çalıyorum, müzikle uğraşıyorum. Üniversitede iken gruplarda çalıyordum. Profesyonel anlamda değil ama kendi kendime devam ettiriyorum (Bu arada Hocam Erdem Birgül’e selamlar).
Düzenli olarak spor yapıyorum. Haftanın 4 gününü spora ayırıyorum, hiç bırakmıyorum. Motorsiklet merakım var. Gerçi son zamanlarda fazla binemedim ama bu sene iddialıyım biraz daha fazla bineceğim. Bir de seyahat etmeyi çok seviyorum. Değişik yerleri, bölgeleri gezmeyi seviyorum. Popüler yerlerden daha çok özel ve farklı lokasyonlara gitmeyi seviyorum. Mesela geçenler de UNESCO tarafından korunmaya alınmış Barbaresco’da beyaz trüf mantar festivali vardı. Bu gibi farklı yerlere gidiyorum. Yılda böyle 4-5 tane özellikli gezi ayarlıyorum kendime.
Peki şu ana kadar dünyada kaç ülke gezdiniz ve kaç dil biliyorsunuz?
Ben çok yer ve ülke gezdim. Japonya, Kore, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeleri gezmedim sadece ama oralara da yakın bir zaman için plan yaptım. Bu ülkeler dışında her yeri gezdim. İngilizce iyi, Fransızca’yı orta derecede, Almancayı ise başlangıç derecede konuşuyorum.