Maks Gerşon: Dijitalleşme Artsa Da Kitaplar, Dergiler Çıkacak, Kâğıt Sektörü Büyümeye Devam Edecektir

Maks Gerşon: Dijitalleşme Artsa Da Kitaplar, Dergiler Çıkacak, Kâğıt Sektörü Büyümeye Devam Edecektir Maks Gerşon: Dijitalleşme Artsa Da Kitaplar, Dergiler Çıkacak, Kâğıt Sektörü Büyümeye Devam Edecektir

Mks Kağıt Kurucusu Maks Gerşon, Kağıt Sektörüne Olan Talebi ve Firma Özelliklerini Klass’a Anlattı.  

Türkiye'de kâğıt sektörünün önemli firmalarından olan MKS Kağıt Kurucusu Maks Gerşon, kağıt sektöründe büyümenin arttığını ifade ederek devlet desteği olursa eğer Türkiye’de büyük bir kâğıt üretim üssü kurmaya hazır olduklarını ve Türkiye'de üretim için teşviklerin olması gerektiğini belirtiyor. Hedeflerinin MKS ailesi olarak üretim yapıp ihracata katkı sağlamak olduğunu ve Türkiye’de şu an kâğıt sektöründe ilk 10’da olduklarını dile getiren başarılı iş insanı, Türkiye’ye daha fazla katma değer sağlayarak ilk 5’e girmek gibi bir hedeflerinin olduğunun altını çiziyor. Türkiye’de yapılacak üretimin aynı zamanda istihdam artışı sağlayacağını ve dijitalleşmenin yaygınlaşmasına rağmen kâğıdın her zaman yerini koruyacağını belirten MKS Kağıt Kurucusu Maks Gerşon ile sektördeki başarısını ve firma faaliyetlerini Klass okurları için konuştuk.

Maks Bey, sizi tanıyabilir miyiz?
10 Mart 1981 İstanbul doğumluyum. Çalışma hayatına 15 yaşında başladım. Lise son sınıfta 1999 krizinde maalesef babam iflas etti. Ben de bu süreçte aileme yük olmamak için askere gitme kararı aldım.  Askerden döndükten sonra pazarlamacı olarak çalışmaya başladım. Bir kâğıt firmasında işe girdim, hayatım kâğıt pazarlayarak elimde çantayla sokak sokak gezerek mal satarak geçti. 2010 yılında kendi firmamı kurdum. 12 yıldır aynı yerde, kendi firmamızda ticaret hayatımıza devam ediyoruz. Şu an 30 kişilik ekibimiz var.

Kâğıt sektörüne nasıl girdiniz?
Babam 1999 krizinde batmadan önce kâğıt sektöründeydi. Çocukluğum kağıtların üzerinde yatarak uzanarak kağıtlarla vakit geçirerek geçti. Askerden geldikten sonra babamdan bana bir iş bulmasını istedim. O da tanıdığı bir yerde bana iş buldu. 21 yaşımda pazarlamaya başladım. Bugün 42 yaşındayım ve hala pazarlama yapıyorum. Hayattaki ve iş dünyasındaki rol modelim babamdı diyebilirim. Onun yanında iş hayatına başlamak kendimi ve gücümü tanımamı sağladı. Şu an halen MKS ailesinde birlikte çalışıyoruz.

Sizi diğer firmalardan ayıran özellik nedir?
Yurtdışından ithalat yapıp; matbaa, gazete, ajans ve kâğıdı kullanan birçok kurum ve sektöre kâğıdın satışını yapıyoruz. MKS olarak biz ham olarak kâğıdı getiriyoruz. Depolaması ve lojistiği de bize ait. 3500 metrekare 6 adet depomuz var. Bugünün iş dünyasında tüm işletmeler için hem yenilikçi hem de verimli olmak zorunluluk. Biz de iş ortaklarımıza ve kullanıcılarımıza daha kolay iş çözümleri geliştiriyoruz. Yatırımlarımızı daha yenilikçi farklı çözümlere yöneltiyoruz. Kâğıt sevkiyatının lojistiğini de kendimiz sağlayıp müşterilerimizin kapılarına kadar kâğıdı ulaştırıyoruz. Tüm teslim alma ve teslim etme süreçlerinde hizmet tedariklerimizi de geliştirerek yatırımlar yaptık. Dağıtım lojistiğimizde rotalamayla birlikte teslim saati, mesafe ve süre optimizasyonu ve iş ortaklarımızla birlikte robotik haberleşme gibi konularda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Depolama, paketleme ve teslim etme gibi tüm mekanik sistemleri depolarımızla entegre ederek donanımlarımızı teknolojiyle birleştiriyoruz. Ben bütün çalışma azmimi çalışma hayatımdaki motivasyonumu ekibimizden alıyorum. Biz firmamızda bir aile gibiyiz.

‘MKS KÂĞIT OLARAK GÜÇLENEREK VE BÜYÜYEREK YOLUMUZA DEVAM ETTİK’
Pandemi sürecinin sektöre etkisi ne oldu?

Pandemiyle birlikte dünyanın çok farklı bir şekilde değişeceğini ön görerek planlarımızı ve hedeflerimizi belirledik. Dünyada hayat durmuşken biz sürekli bu konu üzerine yoğunlaşarak neler yapabiliriz diye aksiyonlar aldık, riskli kararlar aldık ve yatırımlarımıza devam ettik. Pandemiden sonra MKS Kâğıt olarak güçlenerek ve büyüyerek yolumuza devam ettik. Pandemide kâğıt tüketiminin gerek gıda ambalajları gerekse tıbbi kutular olarak kullanımı arttı.

Dijitalleşmenin artması kâğıt tüketimini azaltır mı?
Dijitalleşmenin artması kâğıt tüketimini azaltmayacaktır. Kâğıt halen bizim için dokunmaktan zevk aldığımız materyaldir. Şu an bu yazıyı okuduğumuz dergi bile kâğıttan yapılmaktadır. Kitaplara dokunarak okumanın hazzı ekrandan okumakla aynı değildir, biz halen bu zevkle yaşıyoruz. Dijitalleşme artsa da hala kitaplar çıkacak, dergiler çıkacak fiziksel olarak kâğıt sektörü büyümeye devam edecektir. Birçok ülkede yeni kâğıt fabrikaları kurulmuş olup, üretim çok fazla artmıştır.

FSC belgesi nedir?
İthal ettiğimiz tüm ürünler FSC sertifikalıdır. FSC sertifikalı kağıtlar geri dönüşümlü orman projesidir. Yurtdışında kâğıt fabrikalarının kâğıt üretimi için kestiği ağaçlar o ülkenin devlet projesiyle tahsis ettiği ormanlardır. FSC belgesi devlet kontrolü olan ormanlardır. Proje kapsamında size bir arsa belirlenir, buradaki ağaçları kullanabilirsiniz der. Bunun karşılığında da bir teminat alır, verdiği dönüm veya hektarın iki katı büyüklüğünde yeni bir orman kurmanızı ister. Belirlenen alana yeni ağaçlar dikilir, bu işlemden sonra siz tahsis edilen ormandaki ağaçları kesebiliyorsunuz. Bu işleme de FSC belgesi deniyor. Bizim getirdiğimiz ürünler de FSC belgesine sahiptir. Sürdürülebilirlik vizyonunu tamamen benimsemiş bir firmayız. Gelecek nesillere daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir çevre bırakmak amacıyla çevresel etkileri kontrol altında tutarak doğal kaynakların tasarruflu bir şekilde kullanımını önemsiyoruz.

‘MKS OLARAK TÜRKİYE’DE ŞU AN KÂĞIT SEKTÖRÜNDE İLK 10’A GİRMEKTEYİZ’
Gelecek hedefleriniz nelerdir?

Her zaman bir hedefim olmuştur. 30 yaşıma geldiğimde kendi markamı kurup kendi işimin sahibi olmak gibi bir hayalim vardı. Yatırımlarımı hep kendim yaptım, ilk arabamı aldığım günü hiç unutmuyorum. Kendi kazandığım parayla almıştım. Şu an ise bir filom var. MKS olarak Türkiye’de şu an kâğıt sektöründe ilk 10’a girmekteyiz. Tabii daha fazla üretip daha fazla çalışarak ülkemize daha fazla katma değer sağlayarak ilk 5’e girmek gibi bir hedefimiz var. Şu anki hedefimiz MKS ailesi olarak üretim yapıp ihracata katkı sağlamaktır. Daha çok istihdam yaratmaktır. Biz risk almaya hazırız devlet desteği olursa eğer Türkiye’de büyük bir kâğıt üretim üssü kurabiliriz.
 

Maks Gerşon