Mehtap Demir: Tarafların Avukatlarının Bulunması, Özellikle Çekişmeli Boşanma Davaları Açısından Önemlidir

Mehtap Demir: Tarafların Avukatlarının Bulunması, Özellikle Çekişmeli Boşanma Davaları Açısından Önemlidir Mehtap Demir: Tarafların Avukatlarının Bulunması, Özellikle Çekişmeli Boşanma Davaları Açısından Önemlidir

Ünlü Avukat Mehtap Demir, Boşanma Davalarında Merak Edilen Tüm Detayları Klass’a Anlattı.  


Boşanma davalarının görülmesi için avukat tutma zorunluluğunun bulunmadığını açıklayan ünlü Avukat Mehtap Demir, özellikle çekişmeli boşanma davaları açısından tarafların avukatlarının bulunmasının önemli olduğunun altını çiziyor. “Türk Medeni Kanunu’na göre; zina, hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı muamele, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, terk ve akıl hastalığı özel boşanma sebepleridir.” diyen Avukat Mehtap Demir, eşlerden biri diğer eşin zina ettiğini öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde zinaya dayalı boşanma davasını açması gerektiğini belirterek aksi halde bu hakkının düşeceğini de dile getiriyor. Ünlü Avukat Mehtap Demir ile boşanma sürecinde bilinmesi gereken tüm detayları Fairmont Quasar İstanbul’un keyifli atmosferinde Klass okurları için konuştuk.

Mehtap Hanım, boşanma davası hangi mahkemede açılmalıdır ve boşanma davasını kimler açabilir?
Boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer aile mahkemesidir. Ancak Aile Mahkemesinin olmadığı yerde Asliye Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi sıfatıyla dava bakacaktır. Evlilik birliğinden zarar gören kadın veya erkek şahsi olarak ya da vekili aracılığı ile boşanma davasını açabilir. Ancak üçüncü bir kişi veya idari bir makam dava açamaz.

Boşanma davası açmak için avukat tayin etmek zorunlu mudur?
Boşanma davalarının görülmesi için avukat tutma zorunluluğunuz bulunmuyor. Tarafların avukatlarının bulunması, özellikle çekişmeli boşanma davaları açısından önemlidir. Böylece taraflar hak kaybı yaşamadan davalar daha hızlı sonuçlanacaktır.

“YABANCI BİR MAHKEMEDEN ALINAN BOŞANMA KARARININ DA TÜRKİYE'DE UYGULANABİLMESİ VE GEÇERLİ OLABİLMESİ İÇİN TANIMA TENFİZ DAVASI AÇMAK GEREKMEKTEDİR.”
Yabancı mahkemelerde verilen boşanma kararı Türkiye’de geçerli midir?

Yabancı bir mahkemeden alınan boşanma kararının da Türkiye'de uygulanabilmesi ve geçerli olabilmesi için tanıma tenfiz davası açmak gerekmektedir. Aksi halde eşler yabancı ülkede evlendikten sonra Türkiye’de tanıma tenfiz davası açmazsa, Türkiye’de hala evli gözükür ve yeniden evlenmek istediklerinde mevcut evlilik evlenme engeline takılacak ve yeniden evlenemeyeceklerdir.

Özel boşanma sebepleri nelerdir?
Türk Medeni Kanunu’na göre; zina, hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı muamele, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, terk ve akıl hastalığı özel boşanma sebepleridir. 

Zinada hak düşürücü süre ve af ne ifade etmektedir?
Zina eyleminin gerçekleşmesinin ardından 5 yıl geçtikten sonra zina eyleminin öğrenilmesi halinde de artık bu davanın açılması mümkün değildir. Zira kanunda öngörülen 6 aylık ve 5 yıllık süreler zamanaşımı süresi değil hak düşürücü süredir. Dava hakkı hak düşürücü süre dışında af ile de düşer. Aldatılan eş eğer zinayı affederse tekrar aynı zina olayına dayanarak dava açamaz.

Zina sebebiyle açılan boşanma davalarında Mal Ayrılığı nasıl gerçekleşir?
Kural olarak boşanmadan sonra eşler artık değer üzerinde eşit olarak yani ½ oranında hak sahibidir. Ancak zina sebebiyle boşanma halinde, mal rejiminin tasfiyesi davasında hâkim zina yapan eşin artık değerdeki pay oranının azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.

Zina sebebiyle açılan boşanma davalarında tazminat talep edilebilir mi?
Zina fiili, bir eşin diğer eşe karşı işlemiş olduğu bir haksız fiil olduğundan aldatılan eş, kusurlu olan diğer eşten evlilik birliğinde kusurlu olduğu ve kusuru nedeniyle kendisine verdiği zarardan ötürü maddi/manevi tazminat talep edebilir.

Anlaşmalı olarak boşanabilmenin şartları nelerdir?
Anlaşmalı olarak boşanabilmek için evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır. Eğer evlilik 1 yıldan az sürmüş ise çekişmeli boşanma şeklinde olacaktır. Boşanmak için eşler ya birlikte mahkemeye başvurmuş olmalıdır ya da eşlerden birinin açtığı boşanma davasını diğer eş kabul etmelidir. Ayrıca tarafların mahkeme huzurunda boşanma beyanlarını sunmuş olmaları gerekir. Son olarak tarafların hazırlamış olduğu sözleşme, hâkim tarafından kabul edilmelidir. Tarafların mahkemeye sunmuş olduğu sözleşme ile boşanmak istediklerini beyan etmeleri yeterli olup ayrıca başka bir neden sunmaları gerekmeyecektir.

Kadın boşandıktan sonra eski kocasının soyadını kullanmaya devam edebilir mi?
TMK madde 173 uyarınca kadının boşandığı eşinin soyadını kullanmakta menfaati varsa ve bu kocaya zarar vermeyecekse kadın boşandığı eşinin soyadını kullanabilir. Kadının bunda menfaati olup olmadığını ve kocanın zararına olup olmayacağını hâkim takdir eder.

‘KUSURLU OLAN NAFAKA TALEBİNDE BULUNAMAZ’
Kimler yoksulluk nafakası alabilir?

Türk Medeni Kanun’a göre; boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf (eş), diğer taraftan (eşten) daha fazla kusurlu olmamak kaydı ile yoksulluk nafakası talep edebilir. Dolayısıyla kusurlu olan nafaka talebinde bulunamaz. Ayrıca belirtmek gerekir ki; yoksulluk nafakası talep eden tarafın gerçekten yoksulluğa düşmüş olması gerekir. Tarafların sosyal ve mali durumları araştırılarak mahkeme kişinin yoksulluğa düşüp düşmeyeceğini belirleyecektir.


İnstagram: av.mehtapdemir
 

Mehtap Demir

Mehtap Demir: Tarafların Avukatlarının Bulunması, Özellikle Çekişmeli Boşanma Davaları Açısından Önemlidir Mehtap Demir
Mehtap Demir: Tarafların Avukatlarının Bulunması, Özellikle Çekişmeli Boşanma Davaları Açısından Önemlidir Mehtap Demir