Kutalmış Bey, sizi tanıyabilir miyiz?
İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak Ocak 2022’den beri çalışmaktayım. Tıp Fakültesi eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde aldım. Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi’nde Ortopedi İhtisasımı yaptım. Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi’nde ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde mecburi hizmetimi ve spor cerrahisi üzerine de çalışmalarımı yaptım. Daha sonra Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde mecburi hizmetimi yaptıktan sonra tekrar İstanbul’a dönerek İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde çalışmaya başladım. Daha çok artroplasti, artroskopi, spor cerrahisi, omuz ve diz rahatsızlıkları, ayak-ayak bileği rahatsızlıkları ile ilgilenmekteyim. Özel ilgi alanlarımı bunlar oluşturuyor.
Omuz çıkığı nedir? Kimlerde görülür?
Omuz çıkığı tüm erişkinlerde karşılaşabileceğimiz bir durum. Omuz insan vücudunun en hareketli eklemlerinden bir tanesi. Omuz eklemi insan vücudunda en sık çıkık görülen eklemdir. İlk an itibariyle oldukça ağrılı ve acılı bir durumdur. İlk tedavisi yapılıp omuz tekrar yerine yerleştirildikten sonraki dönemde bütün problemler tamamen bitmiyor. Tek ve ilk omuz çıkığında eşlik eden başka bir yaralanma yoksa genellikle hastanın durumuna göre ameliyatsız fizik tedavi yöntemlerini uyguluyoruz. Bazı hastalarda ilk omuz çıkığından sonra tekrarlanan omuz çıkıkları çok sık görünen bir durum. Çünkü omuz çıkığı sonrası yaralanan omuz çevresindeki bazı yapılar olabilir. Omzun derinliğini ve stabilitesini arttıran bir yapı var. Bazen bu yırtılabiliyor. Bu duruma bankart lezyonu deniliyor. Bu olursa omuz tekrar tekrar çıkma eğiliminde oluyor. Bu da hastayı oldukça rahatsız bir hale sokabiliyor. Baş üstü işlerde ve omzun çevrildiği durumlarda çıkabilecek hissi veriyor ve fonksiyon kaybına sebebiyet verebiliyor.
Omuz çıkığı nasıl oluyor ve omuz çıkığı olduğu nasıl anlaşılabilir?
Omuz çıkığını her insan anlayabilir. Omzunuzu hareket ettiremezsiniz. Genelde anlık ve yüksek enerjili bir travma oluyor. Bunu anlarsınız ve acil servise başvurursunuz. Acil serviste omzunuz yerine yerleştirilir. Bazı hastalarda kendi kendine de yerine oturabiliyor. Ama omuz bir kez çıktıysa tekrar tekrar çıkma ihtimali oldukça fazla bir eklem. Onun için birden fazla omuz çıkığı olan hastaların tamamında ekstra bir durum yoksa ameliyat tercih ediyoruz. Tek omuz çıkığında herhangi bir problem, eşlik eden bir kırık yoksa ameliyatsız takip edilebiliyor. Özellikle yaşlı hastalarda eşlik eden kas yırtıkları oluyor. Bu yırtıklarda ameliyat gerektirebiliyor. Tekrarlayan omuz çıkıkları genellikle ameliyat gerektiriyor.
Hangi durumlarda ameliyat tercih edilir?
İlk omuz çıkığında omzu yerine acil olarak yerleştiriyoruz. 1 hafta 10 gün istirahat verdikten sonra fizik tedavi süreciyle omuz çevresindeki kasların güçlendirilmesi ve omuz hareket açıklığının artırılması sağlanıyor. Bazı hastalarda tekrar omuz çıkığı görülmeyebilir ama omuz bir kez çıktıktan sonra tekrar çıkma eğilimi göstermesi kesin bir şey. Özellikle genç, aktif sporcu hastalarda fonksiyon çok önemli olduğu için onlarda genellikle ameliyat tercih ediyorum. Onun dışında eşlik eden başka bir ameliyat durumu varsa acil ameliyatta olabiliyor hasta. Eşlik eden bir kırık, bir yırtığı varsa onları da tedavi etmek gerekiyor. Tekrarlanan omuz çıkığı durumlarında MR ve röntgen gibi tetkikler yapıldıktan sonra yırtılan labrum denilen yapıyı tekrar yerine anatomik şeklinde özel dikişlerle getirmeye çalışıyoruz. Artroskobik tedavi diyoruz buna. Omuza birkaç küçük delikten kameramızı yerleştirdikten sonra içerideki yapıları gözlemleyip yırtık olan yapıları yine aynı delikten bazı cihazlarla yerine yerleştiriyoruz. Tekrarlayan omuz çıkıkları tedavisi en sık gerçekleştirdiğimiz ameliyatlardan. Eşlik eden başka kas yırtıkları varsa, kıkırdak problemleri varsa hepsini aynı seansta çözme şansımız oluyor. Hem de hastanın çok hızlı bir şekilde aktif hayatına dönmesini sağlıyoruz.
Omuz çıkıklarında iyileşme süreci nedir?
Ameliyattan sonra birkaç hafta omuz kol askısıyla istirahat ve sonrasında fizik tedavi rehabilitasyon süreci oluyor. Hasta 2-2,5 ay sonunda tamamen normal hayatına dönmüş oluyor. 5-6 ay sonunda fizik tedavi rehabilitasyon süreci hızlı bir şekilde ilerlerse aktif spor hayatına başlayabiliyor. Normal hastalarda 3 hafta kol askısından sonra 1,5-2 ay gibi bir sürede normal hayatına dönebiliyor. Ameliyat sonrasında da omuz çıkıklarının tekrar yaşanması mümkün ancak başarı oranı çok yüksek ameliyatlardan söz ediyoruz. %85-%90 bir başarı var. Ameliyattan sonra uygun rehabilitasyon süreci ile beraber omuz tamamen normal haline geliyor.
İnstagram: drkutalmisalbayrak