HER YAŞTA GÖRÜLEBİLEN BİR HASTALIK
Kataraktın genellikle görme bozukluğuyla seyreden bir hastalık olduğunu ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Özkan, “Katarakt hastalarda ağrıya, kızarıklığa ya da farklı semptomlara sebep olabilecek bir hastalık değildir, belli aşamaları vardır. Katarakt eğer çok gecikir ve çok ilerlerse gözümüzde farklı problemlere sebep olabilir. Göz tansiyonunu artırabilir ve gözün ön kısmında bazı reaksiyonlara sebep olabilir. Ancak katarakt çok ilerlemişse o zaman kızarıklık ve ağrı gibi şikayetlere sebep olabilir. Her yaşta görülebilen bir hastalıktır.” diyerek bir bebeğin, annesinin karnından konjenital katarakt (doğumsal katarakt) olarak da doğabileceğini ekliyor. Anne karnında geçirilmiş bazı enfeksiyonlar ya da annenin geçirdiği bazı hastalıklar, annenin kullandığı bazı ilaçlar ve bunların yanı sıra genetik bazı malformasyonların da bebeklerde katarakta sebep olabileceğini açıklayan Op. Dr. Hakan Özkan, “Genellikle bize gelen hastalar daha çok gözlük numaralarındaki değişikliklerden şüphelenerek geliyor. Fakat bu hastaların görmesinin azalması daha çok katarakta bağlı oluyor. Eğer katarakta bağlı görme azalması varsa biz gözlük numarasını değiştirsek de hasta gözlükten fayda görmüyor.” diyerek hastada katarakta bağlı görmede bir azalma durumu varsa böyle bir durumda mutlaka ameliyat yapmak gerektiğinin de altını çiziyor.
MERCEKLER DEĞİŞTİ
Katarakt tedavisinde temel olarak yapılan işlemin ameliyat olduğunu söyleyen Op. Dr. Hakan Özkan, günümüzde uygulanan tedavi yöntemi ile ilgili bilgi vererek, “Kataraktın gözlükle ya da ilaçla herhangi bir çözümü yoktur. Eskiden katarakt ameliyatları dikişli yöntemlerle yapılıyordu. Fakat son teknoloji ile artık lazerle katarakt ameliyatı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı. “Ameliyat oldukça kısa süre devam ediyor ve genelde ameliyattan sonra hastalarımızı taburcu ediyoruz. Gözün içine kullanılan mercekler de teknolojinin ilerlemesiyle oldukça değişti. Şu anda trifokal 3 odaklı mercekleri kullanıyoruz. 3 odaklı mercek yakın, orta ve uzak odağı olan merceklerdir.” diyerek anlatımına devam eden Op. Dr. Hakan Özkan, mercekler eğer hastanın gözü uygun ise hastanın gözüne yerleştirildiğinde gözlük ihtiyacının da tamamen ortadan kalktığını belirtiyor. Tek odaklı yani standart denilen merceklerin kalitesinin de çok önemli olduğunun altını çizen Op. Dr. Hakan Özkan, “Bu mercekler gözün içerisine takıldıktan sonra ömür boyu gözün içerisinde yer alır. Ve adeta vücudumuzun, gözümüzün bir parçası haline gelir.” diyor.
İYİLEŞME SÜRECİ ÇOK HIZLI
Katarakt hastalarının görmelerinin azalması durumunda mutlaka en kısa zamanda bir göz doktoruna başvurmaları gerektiğini söyleyen Op. Dr. Hakan Özkan, “Eğer katarakt çok kalınlaşırsa ameliyatı daha güç olur. Aynı zamanda komplikasyon riskleri artar ve iyileşme süresi uzar. Eskiden dikişli yöntemleri uyguladığımızda kataraktın mutlaka kalınlaşmasını bekliyorduk fakat günümüzdeki modern teknolojiyle lazer tedavisini uyguladığımız hastalarda kataraktın çok da kalınlaşmasını beklemiyoruz.” diyor. Katarakt hastalarının ameliyattan korkmalarını gerektirecek bir şeyleri olmadığını söyleyen Op. Dr. Hakan Özkan, “Modern teknoloji ile ameliyattaki başarı oranı çok yüksek. Eskiden dikişli yöntemleri uyguladığımızda hem iyileşme süreci çok uzun oluyordu hem de hastaların ağrısı ameliyat sonrası daha fazla oluyordu. Fakat günümüzde yaptığımız lazerli katarakt ameliyatlarında hem iyileşme süreci çok hızlı gerçekleşiyor hem de hastaların ağrısı oldukça az oluyor.” diyor.