Op. Dr. Turgay Ercan Tunç:Burun Ameliyatı Sizin Burnunuzu Değiştirir, Hayatınızı Değil

Op. Dr. Turgay Ercan Tunç:Burun Ameliyatı Sizin Burnunuzu Değiştirir, Hayatınızı Değil Op. Dr. Turgay Ercan Tunç:Burun Ameliyatı Sizin Burnunuzu Değiştirir, Hayatınızı Değil

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Turgay Ercan Tunç, Rinoplasti Yöntem ve Tedavilerini Klass’a Anlattı.  

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Turgay Ercan Tunç, adenoid, ağız-boğaz-yutak kanseri, ağız hastalıkları, baş - boyun - gırtlak kanserleri ve cerrahisi, burun estetiği (rinoplasti), horlama, işitme bozuklukları, kulak estetiği gibi alanlarda tedavileriyle tanınmış bir isim. Ünlü doktor, burnu yeniden şekillendirme ve yapılandırma ameliyatı olan “Rinoplasti” operasyonlarında hastaların majör travma dönemlerinde asla böyle bir operasyona karar vermemeleri gerektiğinim, bu süreçten değişikliğe hazır olmalarının önemli bir faktör olduğunun altını çiziyor. Rinoplasti ameliyatlarının çeşitleri olduğunu, hangi hastaya hangi tekniğin uygulanacağının ve bu süreçte hasta-doktor iletişiminin öneminden bahseden KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Turgay Ercan Tunç ile Rinoplasti ameliyatlarının detaylarını ve yöntemlerinin neler olduğunu Klass okurları için konuştuk.

Ercan Bey, alanınızda oldukça başarılı bir hekimsiniz. Okuyucularımız için sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?
1972 Kahramanmaraş doğumluyum. 4 yaşında ilkokula başladım, 15 yaşında Tıp Fakültesi’ne girdim. 21 yaşında Tıp Fakültesi’nden mezun olarak doktor oldum. 1993 yılından beri aktif doktorluk hayatıma devam etmekteyim. 4 yıllık asistanlık döneminden sonra yaklaşık 23 senedir Kulak Burun Boğaz alanında görev yapmaktayım. Mesleğe başladığım ilk günden beri burun estetiğine özel bir ilgi göstermeye başladım. Burnun hem fizyolojik olarak önemi, hem rahat nefes almamızı, hayatımızı kolaylaştıran ve konforlu yaşamamıza sebep olan bir organ olması, hem de yüzün en görünen, en çıkıntılı organı olarak görsel açıdan önem arz etmesi gibi sebepler özel olarak ilgimi çekmesine ve bu alana yoğunlaşmama sebep oldu.
Alanımda, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanıyım. Baş boyun kanserleri, çocuk kulak burun boğaz hastalıkları, iç ve orta kulak işitme kayıpları, endoskopik sinüs hastalıkları, burun estetiği ve rekonstrüksiyon, horlama, septoplasti, kepçe kulak ameliyatları, baş dönmesi ve denge bozukluğu sendromları, anosmi, akustik nöroma, bademcik hastalıkları gibi pek çok alan uzmanlık alanım dahilinde bulunuyor.

‘RİNOPLASTİ BURNU YENİDEN ŞEKİLLENDİRME VE YAPILANDIRMA AMELİYATIDIR’
Son yılların estetik alanında en önemli operasyonları arasında yer alan Rinoplasti nedir, hangi durumlarda yapılmalıdır? Bize detaylarını anlatabilirmisiniz.

Rinoplasti, burnu yeniden şekillendirme ve yapılandırma ameliyatıdır. Septum, burnun iç kısmında bulunup onu orta hatta iki bölüme ayıran yapıdır. Bu yapının doğuştan ya da zaman içerisinde geçirdiği travmalar sonucunda eğrilmesine septum deviasyonu, bunu düzeltmek için yapılan operasyona da septoplasti denir. Septoplasti, açık ve kapalı olmak üzere iki yöntemle yapılıyor. Kıkırdak ve kemik eğriliğinin, burun çatısının tam altında veya septumun ucuna doğru uzandığı ve klasik ameliyat metodu ile düzeltilemeyen vakalarda açık teknik septoplasti denilen ameliyat metodu kullanılır. Bu teknikte burnun dışından kesi işlemi yapılarak ameliyata başlanır. Eğri olan kısımlar düzeldikten sonra kesilen yerler aynı şekilde dikilir. Doğru bir teknik ve planlama ile yapıldığında ameliyat izi kalmaz. Kapalı rinoplasti burnun ön bölmesini hiç kesmeden tamamen burun içinden yapılan birtakım kesilerle burnun düzeltilmesi ameliyatıdır.

Kapalı ve açık rinoplasti arasındaki farklar nelerdir?
Açık rinoplasti ameliyatlarda, cerrahi saha daha geniştir ve bu sayede burunda daha kapsamlı değişiklik yapma şansı olur. Detaylı bir çalışmadır o yüzden iyi bir görüş alanı gerekmektedir. Kapalı rinoplasti de görüş alanı biraz daha sınırlıdır. Bazı hastalar kapalı rinoplasti bazı hastalar açık rinoplastiye uygundur. Ayrıca bunun dışında hekimin alıştığı yöntemde başarı seviyesi daha yüksektir. Hekimi bu doğrultuda çok zorlamamak lazım. Kararı hekime
bırakmak gerekiyor. Usule uygun yapıldığında 3-6 ay sonrasında o izi asla görmüyorsunuz.

‘HASTALARDA BURUN VE KEMİK GELİŞİMİNİN TAMAMLANMIŞ OLMASINI ÖNEMSİYORUZ’
Rinoplasti kimlere uygulanır?

Aslında burada önemli olan kemik gelişiminin tamamlanmış olması. Bu bir burun kemik ve kıkırdak ameliyatı olduğu için düzeltmenin yapılacağı hastalarda burun ve kemik gelişiminin tamamlanmış olmasını önemsiyoruz. Yaptığımız manevralardan sonra bir büyüme ya da yaptığımız işin değişmesi gibi bir durum ortaya çıkmasın istiyoruz. Dolayısı ile yaştan öte kemik gelişimi yapısı önemli. Kendi pratiğimde son 1 yıl içinde boy uzamasının tamamlandığı olgularda ameliyat yapmaya karar veriyorum. Büyüme süreci devam ediyorsa bekliyorum.

Ameliyata karar verme süreciniz nasıl şekilleniyor?
Hasta ile öncesinde bir görüşme yapıyoruz. Bu büyük bir değişikliğe sebep olduğu ve hasta görünümünü doğrudan etkilediği için hastanın mental olarak hazır olması gerekiyor. Hekimin tecrübesi ile birlikte kişinin bu değişikliği gerçekten isteyip istemediğini, hazır olup olmadığını tetkik etmek gerekiyor. Eğer hastanın bununla ilgili bir problemi yoksa fizik muayenesini yapıyoruz. Endoskopik muayene ile burun içindeki burun kemiklerinin, kıkırdaklarının ve burun etlerinin durumunu gözden geçiriyoruz. Hava yolunda bir problemin olup olmadığı, kemik ve cilt yapısının nasıl olduğu ile ilgili durumları inceliyoruz. İnce ciltli bir hastaya yaptığınız planla kalın ciltli bir hastaya yaptığınız plan çok fark ediyor. Siyah perde önünde ve belli bir ışık açısında hastanın fotoğraflarını çekip, bu fotoğraflar üzerinde photoshop programlarında düzenlemeler yapıyoruz. Bu düzenlemede hastanın ne istediğini ve beklentilerinin neler olduğunu teyit ediyoruz. Hastanın beklentileri ile tıbbi gerçekler örtüşüyorsa ameliyata karar veriyoruz. Dolayısı ile bu süreçte hasta ile fikir alışverişi yapmak çok önemli. Çünkü rinoplasti yapmak isteyen hastanın birtakım tercih seçenekleri var. Burnun kalkma oranını hastanın bize belirtmesi gerekiyor. Hasta yan profil görünümünde kavisli ya da düz bir profil isteyebiliyor. Burnun öne doğru çıkıntılı kısmının biraz daha küçük olmasını, daha yumuşak geçişli burun hatları ya da erkeksi hatlar isteyebiliyor. Bazı insanlar bir film artistinin fotoğrafı ile gelip bunu istiyorum diyor. Bu çok gerçekçi değil.

‘AMELİYATLARA KARAR VERDİKLERİ SÜREÇTE RUHEN HAZIR OLMALARI VE EMİN OLMALARI GEREKİR’
Rinoplasti operasyonu olmak isteyen kişilere ne gibi önerileriniz olabilir?

Hastalara şunu öneriyorum. Yeni bir işten ayrılmak olabilir, bir yakınını kaybetmek olabilir bu tarz olumsuzlukların yaşanıldığı durumlarda ameliyat olmaya karar vermek doğru değil. Ben böylesi durumlarda gelen hastaları erteliyorum. Çünkü majör travma dönemlerinde majör kararlar almamak lazım. Bu zaten genel bir kuraldır. Bu ameliyatlara karar verdikleri süreçte ruhen hazır olmaları ve emin olmaları gerekir. Ameliyatın nihai sonuçları için ortalama 6 ayı beklemeleri gerekiyor. Ameliyat sonrası ödemler olabiliyor. Hastalarıma her zaman söylediğim bir şey var. Burun ameliyatı sizin burnunuzu değiştirir, hayatınızı değil. Dolayısı ile buna çok anlam yüklemek de doğru değil. Deformiteli burunlarda yapılan ameliyatlarda ciddi bir yüz değişimi oluyor. Bunlar gerçekten çok pozitif değişimler. O pozitiflik ile kendisiyle daha çok ilgilenmeye başlıyor ve özgüven sahibi oluyor.
 

İnstagram: drercantunc


 

Op. Dr. Turgay Ercan Tunç