Toplumun Yanılgıya Düştüğü En Yaygın Konu Botoks ve Dolgunun Birbirleriyle Karıştırılmasıdır

Toplumun Yanılgıya Düştüğü En Yaygın Konu Botoks ve Dolgunun Birbirleriyle Karıştırılmasıdır Toplumun Yanılgıya Düştüğü En Yaygın Konu Botoks ve Dolgunun Birbirleriyle Karıştırılmasıdır

Yüz mimarisi çalışmaları ile adından sıkça söz ettiren Dr. Sevgi Ekiyor, medikal estetiğin vazgeçilmez bir parçası haline gelen dolgular hakkında önemli bilgiler verdi. Hem doğallığı hem de güzelliği aynı anda yakalamanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Sevgi Ekiyor, medikal estetikte kullanılan dolgular hakkında merak edilen ve dikkat edilmesi gereken her şeyi Klass okurları için anlattı.  

Sevgi Hanım, sizden öncelikle medikal estetikte kullanılan dolgu maddesinin ne olduğunu öğrenebilir miyiz?
Dolgular, sarkmaya başlayan yerleri doldurmak, daha dolgun ve dinç bir görünüme ulaşmak için deri altına enjekte edilen ve vücudumuzda zaten bulunan hyalüronik asitten yapılmış jel benzeri maddelerdir.

Kaç çeşit dolgu var? Her tür dolgu aynı içeriğe mi sahip? Farklı stilleri var mı?
Hyalüronik asit en çok tercih edilen dolgu türlerinden biri olsa da kalsiyum hidroksilapatit yani kemik dolgular ve kendi yağınız dahil olmak üzere farklı dolgu türleri veya stilleri vardır. Dolgular, dudak dolguları, elmacık kemiği dolguları, çene dolguları gibi birçok farklı işlevde kullanabilir. Vücut için kullanılan, meme ve popoyu dolgunlaştıran dolgu türleri de mevcuttur.

Dolgu ile botoks çok karşılaştırılıyor öyle değil mi? Bu konuda da bizi biraz aydınlatır mısınız?
Evet, toplumun medikal estetik ile ilgili yanılgıya düştüğü en yaygın konu botoks ve dolgunun birbirleriyle karıştırılmasıdır. Botoks, kas kasılmalarından kaynaklanan kırışıklıkların, bu kasların hareket etmesini engelleyerek ortadan kaldırılmasına yardımcı olurken; dolgular, çukurlaşan, düzleşen ya da sarkan bölgelerin sıkı ve dolgun gözükmesi için yapılır.

Bazı yüzlerde dolguların kötü bir görünüm verdiğini görüyoruz. Bu durumlar neden oluşuyor?
Dolgu yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey alanında uzman birinden danışmanlık alınmasıdır. Dolgular geçici maddeler olsa da fazla ya da yanlış uygulandığında bölgedeki görünümü kötüleştirebilirler. Dolgular yapısına göre farklı kalıcılık sürelerine sahiptir. Yanlış uygulamalardan sonra müdahale edilerek eritilebildikleri için geri dönüşü olan bir işlemdir. Dolgu işlemlerinin geri dönüşü olan işlemlerden biri olması onu en çok tercih edilen medikal estetik uygulamalarından biri haline getirmektedir.


Dolgu işlemi sonrası yüzde ne gibi durumlarla karşılaşılabiliyor?
Dolgunun nereye enjekte edildiğine bağlı olarak bir miktar şişlik veya morarma yaşayabilirsiniz. Ancak bu etkiler çoğu kişide gözükmemekte, gözükse bile 2-3 gün içinde geçmektedir.

Çoğunlukla hangi tip dolgular yüzde nereye enjekte ediliyor? Kalıcılık süreleri nedir?
Enjekte edilen bölgeye ve aldığınız dolgunun türüne bağlı olarak, hyalüronik asit dolgularınızın 12-15 ay, kemik üstü bölgelere uygulanan ve uzun süreli olduğu için sıkça tercih edilen kalsiyum hidroksiapatit yani kemik dolguların ise 20-24 ay etkisini göstermesini bekleyebilirsiniz. Kemik dolgular, geçmişten beri elmacık, şakak, el, çene gibi bölgelerde kullanılan ve yaşlanma karşıtı bir şekilde çalışan dolgulardır. Kemik dolgular bölgedeki kolajen üretimini desteklerken aynı zamanda bölgede bir sıkılaşma ve lifting de sağlar. Kemik dolgunun diğer dolgulardan farkı ise kemik içerisinde bulunan bir maddeden oluşuyor olması ve kalıcılığının daha uzun sürmesidir.

“DOLGULAR 18 YAŞINDAN SONRA HERKESE YAPILABİLİR”
Dolgu yaptırmak için bir yaş sınırlaması var mı? Bir risk gurubu var mı?
Dolgular 18 yaşından sonra herkese yapılabilir. 18 yaşından önce ise aile gözetiminde tedavi gerçekleştirilebilir. Hamilelik dönemlerinde risk alınmaması gerektiği için kişiler medikal estetik işlemlerini doğumdan sonraya bırakabilirler.

Dolgu yaptırdıktan sonra nelere dikkat edilmeli?
Dolgu yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Örneğin, dolgu dokuya entegre olmadan önce bölgeye çok sert bastırırsanız; dolgu deri altında hareket edebilir ve istenilen görünümden uzaklaşabilirsiniz. Dolgu yaptırdıktan hemen sonra cildinize masaj yapmamak, hemen üzerine yatmamak, aşırı sıcak ortamlarda bulunmamak, ağır sporlar yapmamak ve alkol almamak gerekmektedir.

İnstagram: dr.sevgiekiyor

Sevgi Ekiyor