Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş ve zarif eşi Zen Pırlanta Yönetim Kurulu üyesi Şükran Güzeliş’in büyük oğulları İlyas Ata Güzeliş, kendi eğitimiyle ilgili küçük yaşlardan beri sağlam adımlar atarak kendini donanımlı bir birey olarak yetiştiriyor. Henüz 17 Yaşında olmasına rağmen ailesinin de destekleri ile geleceği için çok çalışan ve güzel bir altyapı kurmaya çalışan İlyas Ata, bu noktada sadece bireysel hareket etmiyor. Toplum içinde eğitimde fırsat eşitsizliği yaşayan birçok çocuk ve arkadaşı için de çok duyarlı bir hareketin başını çekiyor. İlyas Ata Güzeliş, Kurucu Başkanlığını üstlendiği Herkese Eğitim Platformu ile 11-21 yaş arasındaki pek çok gönüllüyü bir araya getirip Türkiye genelinde bilgiye ulaşmanın en önemli anahtarlarından birisi olan kütüphaneler açmak üzere çok ciddi bir atılım yaptı. Geldikleri nokta ise onları yepyeni ve örnek oluşturacak hedeflere yönlendiriyor. çeşitli illerde mesleki tanıtım seminerleri, motivasyon seminerleri, veliler için “Yeni Neslin Ebeveyni Olmak” içerikli seminerler gibi birçok özel projeleri var. Herkese Eğitim Platformu Kurucu Başkanı İlyas Ata Güzeliş, bu çok özel oluşumun kuruluş hikayesini, yaptıkları çalışmaları, nasıl destek topladıklarını ve gelecek hayalini Klass okurları için anlattı.
“Okul yaşında olan ancak çeşitli nedenlerle bilgiye ulaşmada eşitliğe sahip olamayan çocuklara/arkadaşlara, bu konuda destek olmak amacıyla Herkese Eğitim Platformu’nu kurduk. Bugün geldiğimiz noktada bu yaş grubunda, yetişkinlerin oluşturduğu STK’lara bağımlı olmadan çalışan en büyük gönüllü hareketiyiz.”
“çok yakın tarihte Milas’da bir köy okuluna, ardından Avcılar’da bir ilköğretim okuluna kütüphane, Sultangazi’de özel eğitim derslikleri açacağız. önümüzde bu yılın sonuna kadar 17 yeni kütüphane açma planımız var. Destekçiler buldukça, topladığımız kitap sayısı artıkça kütüphane sayımız da artacak.”
“Platformumuz, Türkiye’nin farklı illerindeki 11 ile 21 yaş arası gençlerden oluşuyor. Şu anda Türkiye'nin 23 ilinde 58 elçimiz ve yüzlerce gönüllümüz bulunuyor. Bizler bir taraftan yeni çözümler üretirken, bir taraftan da eğitimde fırsat eşitliğini yaratmak konusunda gençler arasındaki ilgiyi arttırmayı amaçlıyoruz.”
“Annemin de babamın da örnek alabileceğim pek çok değerli özelliği var. Babamın özellikle çalışkanlığı, annemin de sonsuz araştırma ve öğrenme sevgisi en öne çıkanlar galiba. İkisinden de bunları içselleştirmeyi ve öz disiplini öğreniyorum.”
“Bu röportajı okuyan herkes okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki kitapları Zen Pırlanta’nın merkezine göndererek veya mağazalarına bırakarak bize destek olabilirler. Kütüphane yaptırmak üzere seçilen okullardan birinde veya kendi önerdikleri bir okulda kendi adlarına bir kütüphane yapımı için maddi destek verebilirler. Okulların laboratuvarlarına yerleştirilmek üzere bilgisayar göndererek katkı sağlayabilirler. Ayrıca büyük şirketleri de bu hareketin desteklemeye davet ediyoruz. Biz gençler, tüm emeğimizle buradayız.””
İlyas Ata, öncelikle bizlere Herkese Eğitim Platformu’nun ortaya çıkış hikayesini anlatabilir misin?
Bütün dünya bilgiyi üreten ülkelerin çalışmalarını takip ediyor. Bilgiyi üretmek için önce bilgiye ulaşmak ve paylaşmak gerekiyor. İşte bu noktada “fırsat eşitsizliğini” ve özellikle “eğitimde fırsat eşitsizliğini” büyük sorun olarak görüyorum. Bütün çocukların bilgiye ve kaynaklarına ulaşabilme ve onlardan yararlanabilme potansiyellerinin eşit imkanlarla mümkün olmasını diliyorum. Bunun için sadece yetişkinlerin değil, biz gençlerin de sorumluluk alması gerektiğine inanıyorum. Buradan yola çıkarak okul yaşında olan ancak çeşitli nedenlerle bilgiye ulaşmada eşitliğe sahip olamayan çocuklara/arkadaşlara, bu konuda destek olmak amacıyla Herkese Eğitim Platformu’nu kurduk. Bugün geldiğimiz noktada bu yaş grubunda, yetişkinlerin oluşturduğu STK’lara bağımlı olmadan çalışan en büyük gönüllü hareketiyiz. Emek veren bütün elçi ve gönüllü arkadaşlarıma, destekçilerimize çok teşekkür ediyorum.
“DESTEKçİLER BULDUKçA, TOPLADIĞIMIZ KİTAP SAYISI ARTIKçA KüTüPHANE SAYIMIZ DA ARTACAK”
Bu oluşum ile başlangıçta kendinize belirlediğiniz hedefler neler? Bu platformu ileride nasıl bir noktada görmeyi hayal ediyorsunuz?
Bilgiyi ulaşılabilir kılma hedefiyle yola çıktık. Amacımız elimizden geldiğince ihtiyacı olan yerlere kütüphaneler açmak. İhtiyacı olan bölgeleri ve tüm illeri tek tek inceliyoruz.
İlk kütüphanemizi Karadeniz Ereğli Atatürk Ortaokulu’nda açtık. Kütüphaneyi kendimiz boyadık, yerleştirdik, bu bizim için çok önemli bir deneyimdi. Oradaki arkadaşlarla buluşma fırsatımız oldu. çok yakın tarihte Milas’da bir köy okuluna, ardından Avcılar’da bir ilköğretim okuluna kütüphane, Sultangazi’de özel eğitim derslikleri açacağız. önümüzde bu yılın sonuna kadar 17 yeni kütüphane açma planımız var. Destekçiler buldukça, topladığımız kitap sayısı artıkça kütüphane sayımız da artacak. Bunun yanı sıra ihtiyacı olan bölgelere kıyafet ve okul gereçlerinin temini konusunda çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca bölgelerdeki arkadaşlarımız ve velilerin çeşitli konularda bilgiye ihtiyaçları var. Meslekleri tanıtmak için çeşitli eğitimler verilebilir. örneğin mühendislik dalları ile ilgili konusunda profesyonellerin anlatımı ile tanıtıcı seminerler verilebilir. Başarı, motivasyon odaklı konuşmacılarla öğrenciler buluşturulabilir. Veliler için “Yeni Neslin Ebeveyni Olmak” içerikli seminerler düzenleyebiliriz.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Temmuz sayısında..
Fotoğraflar: Uğur Atun