Yılın İlk Çeyreğinde 100 Kişiye Eğitim Vermeyi Hedefliyoruz

Yılın İlk Çeyreğinde 100 Kişiye Eğitim Vermeyi Hedefliyoruz Yılın İlk Çeyreğinde 100 Kişiye Eğitim Vermeyi Hedefliyoruz

Orge Elektrik Taahhüt Kurucu Ortağı ve CEO’su Nevhan Gündüz, Orge Enstitü’nün fiziki özelliklerini ve eğitim içeriğini Klass’a anlattı...

 

Elektrik taahhüt sektörünün lider firmalarından ORGE Elektrik, Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gündüz’ün ülkemizdeki elektrik taahhüt sektöründeki kalkınma perspektifinin ve ekonomisinin tekniğe, eğitime, yenilikçi çalışmalara ve bilgiye dayalı olmasından dolayı sektör içi eğitim projelerinin desteklenmesi gerekliliği düşüncesiyle 2017 yılında gündeme aldıkları “ORGE Enstitü Projesi”ni hayata geçirdi. Sektörlerinde faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşlara nitelikli çalışan sağlamak ve bu konularda istekli kişilere mesleki öğrenim sağlamak için kendi bünyelerinden finanse ederek kurdukları enstitüden hiçbir ticari kâr gütmediklerini belirten ORGE Elektrik Taahhüt Kurucu Ortağı ve CEO’su Nevhan Gündüz, ORGE Enstitü binasının A’dan Z’ye tüm dizaynını sıfırdan yaparak burada eğitim görecek kişiler için tam bir okul haline getirdiklerini söylüyor. Sektörün gelişmesi adına önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza atan ORGE Elektrik Taahhüt Kurucu Ortağı ve CEO’su Nevhan Gündüz, ORGE Enstitü’nün fiziki özelliklerini ve eğitim içeriğini Klass’a anlattı.

 

 

 

 

 

“ORGE Enstitü binasının A’dan Z’ye tüm dizaynını sıfırdan yaptık. Burada eğitim gören kişilerin, içerisinde bulundukları tesisatları hem inceleyip hem de gözlemleyebilecekleri bir okul haline getirdik.”

 

 

 

“Biz üç sınıf eleman yetiştiriyoruz; çırak, kalfa ve usta. Tabi ki buradan mezun oldukları zaman rahatça iş bulabilecekler. çünkü şu anda hem bizim sektörde hem de Türkiye’de ara eleman sıkıntısı var. Nitelikli eleman bulmakta zorlanılıyor. Biz onların iş bulmalarını kolaylaştıracağız. Ve biz burada verdiğimiz derslerin sonucunda bir sınav yapıyoruz. Sınavı da geçenlere şirketimizin sertifikasını veriyoruz.”

 

 

 

Nevhan Bey, Elektrik Taahhüt sektöründe başarıya ulaşmış bir firmanın yöneticisi olarak ciddi bir sosyal sorumluluk projesinin altına imza atıp ORGE Enstitü’yü kurdunuz. öncelikle sizden enstitü kurma fikrinin nasıl doğduğunu dinleyebilir miyiz?

 

Enstitü fikri Yönetim Kurulu Başkanımız Orhan Gündüz’ün fikriydi. Uzun yıllardır gerçekleştirmek istediği bir hayaldi. 2017 yılında bunu gündeme aldık ve şu an kurmuş olduğumuz ORGE Enstitü’yü merkez olarak belirledik. Fikrin doğuşundan itibaren gerçekleştirmemiz aynı sene içerisinde tamamlandı. Bu sene bir haftada 4 öğrenci eğitmekle başladık. Şimdi bunu arttırıp 6 öğrenci eğitmeye başlıyoruz ve bununla beraber bu durum gitgide artacak. Bizim hedefimiz 1000 kişi. Ama daha konunun en başındayız. Yılın ilk çeyreğinde 100 kişiye eğitim vermeyi hedefliyoruz. Ben üçüncü kuşak olarak elektrik taahhüt işlerinde faaliyet gösteriyorum. Babamın dayısı, sonra babam, sonra ben geliyorum. Ama ORGE’yi ben kurdum. Babamla ben beraber çalışıyoruz.

 

 

 

“ORGE ENSTİTü BİNASININ A’DAN Z’YE TüM DİZAYNINI SIFIRDAN YAPTIK”

 

Kurduğunuz enstitünün fiziki özellikleri ve eğitim içeriğinde neler bulunuyor?

 

öncelikle binanın iç tasarımını bir elektrik okulu, bir elektrik enstitüsü olarak dizayn ettik. Dersliklerimiz olsun, uygulama atölyeleri, ekip ve teçhizat hep buna göre seçildi. Sektörümüzdeki öncü kuruluşlardan bu konuda destek aldık. Ve uygulamalı olarak öğrencileri eğitebileceğimiz bir mekan oluşturduk. Enstitü içerisindeki tüm tesisatlar olabildiği kadar görünür şekilde dizayn edildi ki öğrencilerimize uygulamalı olarak da ders verebilelim. örneğin, elektrik panolarımız şeffaf kapaklı ve herkesin tesisatları inceleyebileceği şekilde yapılmış. Şaft boşluklarımız da bu şekilde yapıldı. ORGE Enstitü binasının A’dan Z’ye tüm dizaynını sıfırdan yaptık. Burada eğitim gören kişilerin, içerisinde bulundukları tesisatları hem inceleyip hem de gözlemleyebilecekleri tam bir okul haline getirdik. Ayrıca dış cephemizi solar panellerle kaplıyoruz. Ve bu Türkiye’de ilk defa yapılıyor. Panellerimiz geldi şu anda montaja başlayacak. Bunun özelliği şu; hem cam görünümünde dış cephe kaplaması olacak, hem de aynı zamanda elektrik üretecek. Dolayısıyla bu binanın elektrik sarfiyatını o panellerden elde edeceğimiz elektrikle karşılayacağız. Bunu şeffaf uygulama olarak Türkiye’de ilk defa biz yapıyoruz. Yani hem dışarıyı görüp içeriye de güneş ışığı alabiliyoruz hem de elektrik enerjisi üretmiş oluyoruz. Bu da bilhassa çağdaş bir uygulama olarak herkese örnek olacak bir teknoloji.

 

 

 

Eğitim süreci ne kadar sürüyor?

 

Bu aslında öğrenciye göre değişiyor. Başlangıç olarak 3 haftalık bir süreç. Sıfırdan gelip hiçbir şey bilmeyen biri 3 hafta sonra çıraklık sınavına girecek. Kazanırsa çırak olacak. Ondan sonra devam etmek istiyorum derse ona kalfalık eğitimi vereceğiz. 3 hafta sonra o sınavı yapacağız. Eğitimini başarılı bir şekilde bitirirse kalfa olacak. Hala devam etmek istiyorum, elektrik ustası olmak istiyorum derse o zaman 3 haftalık daha ustalık için eğiteceğiz. Onu da bitirirse 9 haftada usta olarak çıkabiliyor. Sınavı kazanamazsa kaldığı noktaya geri dönüp bir okul gibi tekrarlayacak. Sadece bir yazılı sınavla da değil, uygulamalı sınıflarımızda özellikle de üzerinde çalışılmasını istediğim bir demo duvarımız var. Buralarda işlemlerin yapılması sonucunda sınavlardan geçilmiş olacak. Kişi buraya geldiğinde bir tesisatın bilfiil nasıl yapıldığını bana ispat etmeli. Sadece kağıt üzerinde sınav olmayacaklar.

 

Devamı Klass Magazin Şubat sayısında...