İnsanların zamana karşı direnemeyip karşılaşmak zorunda kaldığı yaşlanmak faktörü, gelişen teknoloji ve bilim ile artık geciktirilebiliyor. Birçok yöntemin yanı sıra yan etkisi olmadan ve ağrısız bir işlem olarak hastalara uygulanabilen kök hücre tedavisi, bilinen güvenilir yöntemler arasında yer alıyor. Yüz gençleştirme tedavisinde kök hücre uygulamasının etkili olduğunu ve kişiyi 10 yaşa kadar gençleştirebildiklerini belirten Avrupa Şafak Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doktor Alborz Müşfik, kök hücre tedavisinin detaylarını ve farklarını Klass okurları için anlattı.
Alborz Bey, yaşlanmak insan psikolojisini etkileyen çok önemli faktörlerden biri, hatta bazı insanların korkulu rüyası… İnsanların zamana karşı direnemeyip karşılaşmak zorunda kaldığı ‘yaşlanmak’ nedir ve en önemli belirtileri nelerdir?
Yaşlanma ilerleyen yaş ile birlikte hücre, doku, organ ve sistemlerde meydana gelen ve geriye dönüşümü olmayan değişikliklerin bütünüdür. En önemli belirtisi ise tüm vücut fonksiyonlarında belirgin yavaşlamalardır. Yaşlanma genetik olarak programlanmış bir süreç olmasına rağmen çevresel faktörler olan beslenme alışkanlıkları, geçirilen ve hala var olan hastalıklar da etkilidir. Cilt yaşlanması ise diğer organlardan farklıdır. Sadece içten değil, dıştan da yaşlanır ve cildimiz vücudumuzun en büyük organıdır. Bu sürecin en önemli faktörü güneştir. Güneş ışınlarından korunmak, riskli saatlerde güneşlenmemek ve koruyucu yiyecekler kullanmak bu anlamda önemlidir. Bugün yeni yöntemler ile yaşlanmış ciltleri biraz olsun eski haline döndürebiliyoruz. Cildimizin daha genç ve daha canlı bir yapı ve görünüme sahip olması için yeni uygulamalardan biri kendi kök hücrelerimiz ile yapılan tedavilerdir.
Peki, kök hücre nedir?
Tamamen olgun hücrelerde dönüşebilme kapasitesine sahip hücrelerdir. İnsan vücudunda gündelik sağlığımız için önemli yüzlerce farklı tip hücre bulunmaktadır. Kök hücrelerin eşsiz görevi tüm bu farklı tip hücreleri yapmaktır. Aslında kök hücreler yeni hücrelerin tedarikçileridir ve bölündüğünde kendilerinden ya da diğer hücre tiplerinden üretebilirler. Bu hücreler aynı zamanda kendini yenileme yeteneğine sahip olan hücrelerdir ve laboratuvar ortamında veya klinik şartlarda hazırlanarak hastalara uygulanır.
Kök hücre tedavisi niçin kullanılır?
Bu yöntem dermatoloji ve estetik tıpta androgenetik alopesi (saç dökülmesi), cilt yenilemesinde (yüz, göz çevresi, boyun, dekolte, sivilce izleri) veya çeşitli yara ya da yanık izlerinin giderilmesi için kullanılmaktadır.
Kök Hücre tedavisini hastalarınıza nasıl uyguluyorsunuz?
Her iki yöntemde de saç dökülmesi için saçlı deriden (ense kısmından) veya yüz gençleştirme için kulak arkasından doku örnekler ve kan alınması lazım. Laboratuvar ortamında alınan örnekler 30 gün içinde hazırlanır. Ama klinikte kullanılan yöntemlerde ise hastadan alınan doku örnekleri özel cihazlar ile aynı günde hazırlanır ve kişiye uygulanır. Vücutta bir yerde yaralanma olduğu zaman hasarlı dokuda “kemokin” adlı kimyasal maddeler açığa çıkar. Kök hücre kemokine karşı son derece duyarlıdır ve hızla hasar yerine gidip o bölgede onarım ve yenileştirmeyi gerçekleştirir. Yüz cildinde yüzeysel son derece ince mikro kanallar açılır ve kök hücrelerin o bölgeye enjeksiyon edilir ve onarma işlemini gerçekleştirir. Bunun sonucunda kişinin 2-3 hafta içerisinde daha canlı, daha parlak, sağlıklı ve daha genç görünümlü bir cilt yapısına sahip olunması beklenir.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Kasım sayısında..
Röportaj: Erdi Kartal
Fotoğraflar: Uğur Atun