Hacettepe üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden birincilikle mezun olduktan sonra 2008 yılında University of Louisville’de 3 yıl içinde hem doktora hem de uzmanlık derecesi alan ilk kişi olan ünlü Diş Hekimi Mehmet Akif Eskan, Amerika’da bulunduğu süre zarfında birçok başarıya imza atmış bir hekim. O dönemlerde ileri düzeyde kemik erimesi olan ve kemik grefti gerektiren implant hastalarının kemik greftinin iyileşmesini hızlandıran bir araştırma projesi yazan ve bu projesiyle American Periodontology Academy’nin her üç yılda bir tüm ABD genelinde sadece iki kişiye verdiği en prestijli ödülünü alarak 230 yıllık üniversitesine bir ilki yaşatan Eskan, ayrıca doktora çalışması ile bir periodontolog olarak dünyada ilk defa Nature Immunology’de yayın yapan diş hekimi unvanının da sahibi. Total dişsizliğe sahip kişileri bir gün gibi kısa sürede sabit protezlerine kavuşturabilen Eskan, deneyimlerini paylaştığı uluslararası toplantıları, dünya genelinde dereceye giren vaka çalışmalarını ve kısa sürede total dişsizliğe çözüm sunan Geliştirilmiş İmplant Cerrahisi’nin özelliklerini ve avantajlarını Klass’a anlattı.
“Birçok hastamın şaşırdığı hatta inanmakta zorlandığı ama gerçek olan bir uygulamadan bahsediyoruz. Yıllarca dişsiz yaşamak zorunda kalan kişilerin bir günde hayata yepyeni dişleriyle gülümsemelerini sağlayabiliyoruz. Artık protezlerini ceplerinde değil ağızlarında taşımaya başlıyorlar.”
“Geliştirilmiş implant cerrahisi ile ileri derecede kemik kaybı olan hastalar; Bir günde tek bir cerrahi ile implantlarına ve üzerine sabit dişlerine kavuşabilirler. İlk günden beri sabit diş kullanarak sosyal hayatlarına dönebilirler. Başarı şansı geleneksel implant cerrahisine göre daha yüksek olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir ve yaklaşık %95’dir.”
Mehmet Akif Bey, özellikle implant uygulamalarındaki başarılarınızla dünya çapında takip edilen bir hekimsiniz. 2016 yılı da bu anlamda tecrübelerinizi paylaştığınız ve konferanslarla geçen bir yıl oldu. Kısaca 2016 yılının sizin adınıza nasıl geçtiğiniz bizimle paylaşabilir misiniz?
2016 yılı benim için yoğun bir yıldı. çokça hastamı sağlıklı dişlerle kavuşturabilmenin yanı sıra deneyimlerimi ve bilimsel çalışmalarımı sunduğum birçok uluslararası toplantıya katıldım. Chicago-ITI Kuzey America Implant Toplantısı, Berlin-Dentaurum International Implant Toplantısı, Paris’te gerçekleşen ve yılda bir kez yapılan Avrupa’nın en büyük İmplant Toplantısı, Stuttgard-Dentaurum International Implant Toplantısı gibi diş hekimliği ve implant dünyasının uluslararası boyutta önemli organizasyonlarında sunumlar yaptım. Ayrıca yurtiçinde de Adana, Elazığ, Ankara, İstanbul ve Mersin’de ITI Study Club çalışmalarında sunumlarım oldu. Sakarya Diş Hekimleri Yıllık Toplantısı’nda da yine deneyimleri paylaştım. Bununla birlikte Dünyanın en büyük implant firmasının düzenlediği ileri düzeyde kemik erimesi olan total dişsiz hastalara yapılabilen en iyi vaka yarışmasında dünyada en iyi 6 vakadan biri seçildim. Yine Dünyanın en büyük implant firmasının vaka kitapçığına koyduğu total dişsiz hastaları için ideal tedavi olarak seçilen iki vakadan biri oldum. Avrupa’nın implant konusunda en kapsamlı toplantısına davetli konuşmacı olarak katildim. Yine TRT1’de canlı olarak yayınlanan İyi Fikir adlı programda 4 kez canlı yayın konuğu oldum. Biliyorsunuz TRT programlarına sadece davetli olanlar katılabiliyor.
Uzun yıllar boyunca takma dişlerle yaşamak zorunda kalan kişileri sabit dişlere kavuşturabiliyorsunuz. Bu gerçekten o kişiler için büyük bir kazanç. Bu yüzden katıldığınız uluslararası kongrelere şaşırmamak gerekiyor. Peki, nasıl oluyor da bir gün gibi kısa sürede kişileri sabit dişlerine kavuşturabiliyorsunuz?
Gerçekten birçok hastamın şaşırdığı hatta inanmakta zorlandığı ama gerçek olan bir uygulamadan bahsediyoruz. Yıllarca dişsiz yaşamak zorunda kalan kişilerin bir günde hayata yepyeni dişleriyle gülümsemelerini sağlayabiliyoruz. Artık protezlerini ceplerinde değil ağızlarında taşımaya başlıyorlar. En önemlisi de bir gün gibi kısa sürede bu lükse kavuşuyorlar. Bir gün içerisinde ileri derecede kemik erimesi olan total dişsiz hastalar kemik tozu veya nakli olmadan implantlarına ve sabit dişlerine kavuşabilirler. Geliştirilmiş İmplant Cerrahisi sayesinde öyle güzel sonuçlarla karşılıyoruz ki ve hasta öyle mutlu oluyor ki bir hekim için o anda yaşadığım hissi sözcüklere dökemiyorum. Mesela ünlü sanatçılarımızın birinin eşi yaklaşık beş yıldır damak protez kullanıyordu. Kliniğimize geldi ve üç saat içinde implantlarını yaptık ve sabit dişleriyle evine gitti. Daha sonra beni aradı ve “Hocam beş yıldır ilk defa bu akşam ağız dadıyla yemek yedim” dedi. Bu sözleri duymak benim için inanılmaz büyük bir mutluluktu.
Peki bu uygulamanın geleneksel implant uygulamalarından farkı nedir?
Total dişsizlik söz konusu olduğunda geleneksel implant uygulamalarında kemik hacmi yetersiz olan hastalar için implantın yerleştirileceği bölgelere kemik tozu veya hastanın kendi vücudunun başka bir yerinden kemik nakli yapılıp ve 7-8 ay beklenildikten sonra yeterli kemik elde edilmesi durumunda implantları yerleştirilir. Implant cerrahisi sonrası yine 3-6 ay arasında yine bir iyileşme donemi ve sonrasında hastanın dişlerinin yapım aşamasına geçilir. Bu da 1,5-2 yıllık süreyi kapsamakta. Tabi burada en az iki cerrahi ve uzun sure beklemeler çoğu hasta tarafından istenmez. çünkü ne kadar çok cerrahi o kadar çok komplikasyon demektir. Genel olarak ileri derecede kemik kaybı olan total dişsiz hastalar için geleneksel implant uyumalarının dezavantajlarını şöyle sıralayabiliriz: Tüm işlemleri göz önünde bulundurduğumuzda daha fazla maliyetlidir, Başarı oranı düşüktür, En az iki aşamalı cerrahi gerekir, Kadavralardan elde edilmiş kemik tozu kullanılması gerekir veya kişinin kendisinin farklı bir yerinde kemik nakli gerekir, Kemik tozu veya nakli ile yapılan kemik artırma yönteminin başarı oranı %50-60’lardadır, Bekleme süresi en az 1.5-2 yıldır, Bu süre zarfında hasta hareketli damak protez kullanmak zorunda kalır ve hareketli damak protez kullanması hastayı sosyal hayattan uzaklaştırabilir.
“BAŞARI ŞANSI GELENEKSEL İMPLANT CERRAHİSİNE GöRE DAHA YüKSEK OLDUĞU BİLİMSEL OLARAK GöSTERİLMİŞTİR”
Peki, geliştirilmiş implant cerrahisinde nasıl bir yöntem uygulanır?
Geliştirilmiş implant cerrahisi ile bahsettiğim tüm dezavantajlar ortadan kaldırılabiliyoruz. Bu yöntem ile ileri derecede kemik kaybı olan hastalar; Bir günde tek bir cerrahi ile implantlarına ve üzerine sabit dişlerine kavuşabilirler. İlk günden beri sabit diş kullanarak sosyal hayatlarına dönebilirler. Daha az maliyet ile sabit dişlerine kavuşabilirler. Başarı şansı geleneksel implant cerrahisine göre daha yüksek olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir ve yaklaşık %95’dir. Kemik tozu veya nakli olmasına ihtiyaç kalmaz.
“GELİŞTİRİLMİŞ İMPLANT CERRAHİSİ HAREKETLİ PROTEZ KULLANMAK İSTEMEYEN HASTALAR İçİN MüKEMMEL BİR çöZüMDüR”
Kimler geliştirilmiş implant cerrahisinden yararlanabilirler?
Geliştirilmiş İmplant Cerrahisi çeşitli sistemik durumlarından ve dişlerindeki kayıplardan dolayı gülümseme istemeyen hastalar için ideal bir tedavi yöntemidir. Bu tip hastalar öyle ki dişleri veya hareketli protezlerini utanç kaynağı gördükleri için çok sevdikleri kariyerlerinden veya sosyal etkinliklerinden vazgeçebilirler. Hareketli protez kullanmak istemeyen hastalar için mükemmel bir çözümdür. Bir yakının düğününe gitmeyi utanç bilen veya denize protezlerini düşürme korkusu ile giremeyen hastalar için hayali dahi güç olan bir tedavi seçeneğidir. Ciddi kazalar geçirmiş hastalar için ideal bir tedavidir. Ağır kazalardan dolayı çene kemiğinde meydana gelmiş harabiyetten dolayı hareketli protez kullanmak zorunda kalan hastalar için harika bir tedavidir. Uzun süre dişlerini ihmal etmiş hastalar için son derece pratik bir çözümdür. özellikle diş hekimine gitmeyi alışkanlık haline getirmemiş hastalar ileri derecede çene kemiği erimesinden dolayı tüm dişlerini kaybeder. Bu tip hastalar için bir gün içinde yine sabit bir köprü ile kliniğimizden çıkması hastayı sosyal hayatından koparmaz. Hayvansal (domuz veya sığır) veya insan kaynaklı kemik ürünlerinin kendisinde kullanılmasını istemeyen hastalar için ideal bir yöntemdir. Uzun süre kullanılan hareketli protezler sonucu çene kemiğinde meydana gelen erimeler nedeni ile çoğu hastaya kemik tozu veya nakli olmadan implant yapılamayacağı söylenir. Hastalar ise dinsel veya başka nedenlerden dolayı kabul etmezler. Bu tip hastalar için kemik tozu kullanmadan implant üzeri sabit köprü alternatifi yine bu teknikle mümkündür.
Son olarak hastanız olsun ya da olmasın implant yaptıracak kişilere neler tavsiye edersiniz?
Hastanın iki şeye dikkat etmesi gerekiyor. öncelikle hekimini iyi araştırsın ve yapılacak endikasyonlar hakkında derinlemesine konuşsun. En az iki hekime danışsın. Her ikisi arasında farklı yorumlar varsa bir üçüncüsüne gitsin. Ben şahsen hastam geldiğinde başka bir hekime de gittiğini söylüyorsa ben memnun oluyorum. çünkü biliyorum ki karşımda bilinçli bir hasta var. İkincisi de kullanılan implantın en az 5 yıllık başarı oranı. Bu çok önemli olup tedavinin başarısı hakkında direkt ipuçu verecektir.
Fotoğraflar: Mert Can Alşahin